01. Pokémon TCG

Retrospekt ser nærmere på BREAKthrough

BREAKthrough er et veldig spennende sett, noe som kommer av at det er så mye historie i det! Dette settet henger også sammen med de etterkommende settene BREAKpoint og Fates Collide, og alle settene har tråder du kan trekke sammen.

Disse settene er veldig spennende. Dere husker kanskje da jeg snakket om kort som hengte sammen? Vel, jeg har gravd meg selv enda dypere i dette. Dette blir første del av tre, da jeg kommer til å ta en gjennomgang av BREAKpoint og Fates Collide.  

Nå, dette er bare min oppfatning av det hele, og det betyr ikke at det nødvendigvis er rett. Uansett hadde det vært spennende å høre deres teorier, skulle dere ha noen andre tolkninger eller kanskje noen tråder jeg har gått glipp av her. 

Den offisielle beskrivelsen av settet: 
"Pokémon BREAK Evolution opens a new path to power that builds on a Pokémon's existing strengths and creates all-new battling options! These new Pokémon BREAK come from twin worlds, home to Zoroark BREAK, Mega Mewtwo X, and Mega Mewtwo Y. One world of technology, one world of nature, and all the wonders of BREAK Evolution are yours to explore in the Pokémon TCG: XY?BREAKthrough expansion!"

I BREAKthrough, får vi et innblikk av de to parallelle verdenene. Settet inneholder kort av pokémon fra begge verdener, både den urbane og den landlige. Dette får vi se flere referanser til i samtlige kort, som blant annet "Parallel City"-trainerkortet som visualiserer disse verdenene helt konkret. Samtidig har vi Noctowl med den landlige verdenen i bakgrunnen, og Staraptor med den urbane.

Kortene av Chespin, Magnemite, Axew, Zoroa, Remoraid og Doduo viser oss kontrasten av hvordan disse pokémonene lever i disse to verdenene, og er kanskje det letteste å oppdage i hele settet. 

Men det som er spennende er hva som er i ferd med å skje, og for å få en lettere forståelse for hvordan ting skjedde, må vi hente inn 2 promokort fra XY-serien. Dette forteller oss derimot ikke hva det er som gjør at dette skjer, og det har jeg ikke klart å finne ut av selv enda. Men det som er sikkert er at disse to verdenene er i ferd med å kollidere og smelte sammen som følge av disse to Mewtwoene: 


Mewtwo er en av pokémonene som er veldig vektlagt i dette settet. Disse to her forteller oss at Mewtwo til venstre tilhører den urbane verdenen, mens den til høyre tilhører den naturlige, og de er i ferd med å lade opp et angrep.  


Det er vanskelig å si om de angriper hverandre eller ikke, men det forandrer ikke det faktum at de angriper samtidig, på samme sted som den andre er i sin parallelle verden. 

 


Marowak og Flabébé bevitner kollisjonene fra sitt synspunkt. Det er nemlig helt tydelig at det er en Mewtwo Y du kan se på Marowak-kortet, og jeg er 100% sikker på at det er en Mewtwo X i Flabébé-kortet.   

Dette gjør at pokémon fra disse verdenene høster inn energien som dannes når denne bristen skjer, og BREAK pokémon blir til. BREAK pokémon klarer nemlig å utnytte denne energien, som gir de fornyet kraft, sammen med sin gamle. Dette gir altså BREAK pokémon ekstra angrep, når du spiller Pokémon TCG.

 

BREAKthrough handler altså om disse to verdenene, og bristen som har funnet sted. Hva som skjer videre får vi se i BREAKpoint, som vil bli det neste settet jeg skal ta en nærmere titt på. Det hele blir da avsluttet i Fates Collide, hvor vi kan trekke en endelig konklusjon på resultatet av denne bristen som har oppstått i BREAKthrough. 

Hvis du har noen tanker og teorier om dette, blir jeg veldig glad for å høre. Jeg synes dette er kjempespennende! Kanskje du til og med har noen tanker om BREAKPoint og Fates Collide? 

Slik kan du verdivurdere kortene dine

Det er mange av dere som sender meg mail og spør om jeg kan hjelpe dere med å verdivurdere kortene deres, slik at dere kan selge dem eller få et anslag på hva samlingen deres er verdt. Jeg tenkte derfor at jeg kunne skrive et innlegg om akkurat dette, slik at dere kan se hvordan jeg gjør det.

Jeg kommer ofte over en del som henter verdien på kortene sine fra ebay, uten å bruke sold listings. Eller som glemmer å ta høyde for tilstanden på kortet etter å ha lest nok en artikkel fra media, som hevder at kort er gull verdt. 

Dette innlegget tar ikke for seg PSA-graderte kort. Det eneste du trenger å vite er at det er en forskjell på graderte og ikke-graderte kort, og at du må passe på at du ikke sjekker verdien PSA-kort, når du ikke har det.

 TILSTAND: 

Dette er viktig. Tilstand er alfa og omega når det kommer til verdien på dine kort. Kortet er ikke verdt det samme i slitt tilstand som det er i mint tilstand. 
Tilstand måles som regel i mint, near mint, lightly played, moderately played, heavily played og damaged. 

En oversikt over hva som faller inn i de forskjellige kategoriene kan du se finne på denne lenken.
Denne guiden er godt utformet, og illustrerer på et generelt basis hva som faller innenfor hver kategori, veldig nyttig for deg som er fresh i gamet. Denne er relevant for alle typer samlekort (F.eks. magic, yu-gi-oh, fotballkort osv.)


Illustrasjon hentet fra tcgplayer sin guide

 FØR DU SKAL FINNE VERDIEN: 

Når du har klassifisert tilstanden på kortene dine, og er klar for å finne verdien på dem via ulike nettsider, er det likevel et par ting du bør dobbeltsjekke på kortene. De små tingene du ikke legger merke til med en gang, kan nemlig ha en stor betydning. Så sjekk disse tingene: 

1. Er kortet first edition? 
2. Er det shadowless?
3. Er de i holo eller reverse? 
4. Hvilket språk er det på kortet? 
5. Er de feiltrykket på noe vis? 

Disse kortene ser kanskje like ut med første øyekast, men her er det mange forskjeller. Kortet til venstre er 1. edition og fra base set, og er shadowless (ingen skygge på rammen). Kortet til høyre er ikke 1. edition, og er fra base set 2 og er ikke shadowless fordi det har skygge på rammen. Dette er ting man må se nøye etter på eldre kort, da det kan gi en verdiforskjell. 

Feiltrykk: 
Feiltrykk er lurt å se etter. Feiltrykk er kort som på noe vis har en trykkfeil ved seg til tross for at de er offisielle og ekte kort. Det er lett å tenke at feiltrykkede kort er det samme som falske kort, men dette stemmer ikke. Noen kort med feiltrykk er mer verdifulle, enn kort som har fått feiltrykken korrigert. Men det kan også være omvendt.  

En god oversikt over feiltrykkede kort kan du se på denne siden hos Bulbapedia. 

 KORTENE SOM ER VERDT Å SJEKKE:  

Du trenger ikke gå gjennom hvert eneste kort i samlingen din når du skal finne verdi. Helt vanlige kort som er common, uncommon eller rare uten noen form for glins er ikke nødvendig å bruke tid på, for det er ikke her verdiene ligger. 

Kort du vil sjekke er de som er holo, reverse, EX, BREAK, GX, full arts, secret rares og ancient trait samt promo-kort, da det oftest er disse som er av interesse for mange samlere, spesielt i nyere tid.  

 TROLLANDTOAD.COM: 

Det er mange som bruker trollandtoad-priser når de skal selge kortene sine. Dette er veldig vanlig, og det er også en enkel nettside å bruke.
Her kan du søke opp kortene dine ved å skrive inn navnet på pokémonen og kortnummeret f.eks. Da får du opp de ulike variantene av kortene som de har eller har hatt i nettbutikken sin. 

Finner du ikke kortet du ser etter må du derimot benytte deg av en annen side, som f.eks. ebay.  

Merk at kortene i dette bildet har forskjellige verdier, og det er fordi det er forskjellige utgaver av kortet med samme illustrasjon. Det er derfor du må se etter de små tingene som utgjør denne forskjellen.  

 EBAY: 

Ebay er en annen nettside du kan benytte deg av for å verdivurdere kort, men det er ikke like lett som det er på trollandtoad. Her søker du etter det du ser etter, og i valgmenyen til venstre må du sjekke av "sold listings" alternativet. Grunnen til at du må gjøre dette er fordi det er en viss forskjell på hva selgere ber om for varen, og hva kjøperne faktisk har betalt ved gjennomførte salg. 

Med sold listings kan du se hva markedet er villig til å betale for kortene og anslå en ca. verdi utifra resultatene, men du må også beregne inn tilstanden på kortet ditt i dette. Når du skal bruke ebay, bør du også se vekk i fra fraktkostnadene ettersom du ikke skal kjøpe, men anslå verdi. 

Det er mange som bruker ebay for å anslå verdien utifra markedet, men glemmer ofte å bruke "sold listings", og ender opp med helt syke tall når de skal selge. 


Her har jeg søkt etter Pikachu fra Base set under sold listings på engelsk. Når du søker kan du legge til flere kriterier som rarity, utgaver og lignende for å begrense resultatet.  

 HVORFOR DU BØR VÆRE NØYE MED DETTE: 

Det tar tid å verdivurdere kort, spesielt om du har mye liggende, og det er viktig at det gjøres nøye dersom det skal selges. Hvis du er nøye på det, blir nemlig kortene dine solgt fortere, og du slipper diskusjoner med kjøpere som er uenig med deg. Det er også en fordel å kunne dette, spesielt om du selv er ute etter å kjøpe kort. Da kan du se om prisene på varer du er interessert i er legit, og du slipper å bruke mer penger enn nødvendig i første omgang. 

 KORT HUSKELISTE:  

 • Sjekk tilstand
 • Vit hvilken utgave av kortet du faktisk har
 • Bruk sold listings når du bruker ebay
 • Vær nøye, så blir det enklere for deg å selge
 • Verdier endrer seg. 
 • Aldri stol på det media forteller deg om kortverdier. They don't know shit.

Etterlyser falske pokémonkort!

Jeg er på jakt etter falske pokémonkort! Som de fleste leserne mine vet, så har jeg en guide for hvordan du kan oppdage at du har falske kort, og den beste måten å lære hvordan andre kan se dette er ved å gi dere visuelle eksempler på både gode og dårlige falske utgaver. 

Dersom du har noen falske kort hjemme, og ønsker å bidra til guiden min med noen eksempler, setter jeg veldig stor pris på om du vil sende det inn til meg på mail. 

Du kan gjøre følgende: 

 • Skanne de falske kortene med printeren din (foretrukket). 
 • Ta bilde av dem. Gjerne så klart og beint som mulig, og helst med en hvit bakgrunn (f.eks. et ark)  
  • Unngå mobilkamera dersom det ikke er av eksepsjonell kvalitet.  
 • Dersom du har det ekte kortet, i tillegg til det falske, setter jeg stor pris på om du kan legge disse ved siden av hverandre, slik at man kan se forskjell. 

De falske kortene du har kan være både veldig gode og veldig dårlige. Står det f.eks. 7000 HP, vil jeg gjerne har det også. Men spesielt om du har noen falske kort, som du var helt overbevist om var ekte, er det høyt ønsket. Det er disse som er vanskelige å spotte, og de jeg kan lære vekk mest om. Hvis kortene du har ikke har noen tegn på baksiden som gjør at du reagerer på at de er falsk, trenger du ikke avbilde baksiden. Jeg er i utgangspunktet på jakt etter forsiden av kortene, og jeg ønsker engelske kort.   

Bidrag kan du sende til retrospektblogg@hotmail.com.

 

Pokémon-kort som hører sammen

Jeg har begynt å samle på pokémon-kort som forteller en historie. Spesielt kort som hører sammen med andre. Jeg tenkte jeg kunne vise dere noen av disse, for det er utrolig moro å oppdage, og det er altfor lite folk som snakker om det. 

Det er veldig artig å samle kort på denne måten, og kortene som vises her er bare noen. Jeg blir uhyre glad om du vet om komboer av kort som hører sammen, og forteller det til meg, for denne samlingen vil jeg fortsette med. En del av kortene gjenstår fortsatt, og jeg gleder meg til jeg har dem alle. 
Jeg har forøvrig utelatt alle Plusle og Minun kombinasjonene, ettersom det er et gjennomgående tema for disse pokémonene. Det er så mange av dem at de egentlig fortjener et eget innlegg bare for dem. 


Generations: En liten gutt og hans Charmander som vokser opp sammen. 


Legendary Treasures: En liten Tepig med sin familie, og gjennom tiden vokser ikke bare Tepig, men også familien.


Legendary Treasures: Trubbish blir med på eventyr sammen med Phione og Empoleon. Litt redd, men kjempesøt. 


Legendary Treasures: Natuene blir plukket opp av en Bouffalant ute i kulden. 


Legendary Treasures: En litt uforsiktig Charmeleon som uheldigvis brenner lille Swablu. 


Roaring skies: En veldig fornøyd Meowth, som blir blekket av Inkay som stikker av med frukten dens. 


Black and White promoer: En Pansage som enkelt kommer seg frem, men som ikke kommer seg så lett tilbake med all maten den har funnet. 


Black and White promoer: Axew, Scraggy og Darumaka er på tokt. Setter man disse sammen får man et helhetlig bilde. 


Fates Collide & BREAKpoint: Man kan ikke la være å se det når man har sett det, men på Snorlax kan man skimte Hypno i hjørnet, og det gjør at disse tre kortene faller sammen fordi Hypno står vendt mot Snorlax først, helt til den snur seg mot Clefairy som blir forvirret av Hypno. 


BREAKpoint & Fates Collide: Chikorita hopper gjennom portalen for å leke med Fennekin. 


BREAKthrough: Frogadier viser Frokie hvordan det skal gjøres. 


XY promoer: Palkia, Zekrom og Latios i kamp, som vi får se fra forskjellige perspektiv. Love it! 


XY promoer: Regigigas, Arceus og White Kyurem danner et helhetlig bilde når du setter dem sammen. Arceus, "the original one", er naturligvis i midten av den grunn. 

Slik kan du spare inn penger til pokémon-samlingen dinDet koster seg å samle på pokémon-kort. Det er en dyr affære, og det er ikke alltid lommeboken strekker til. Likevel er det mye du kan gjøre for å spare inn på denne hobbyen, og det er det dette innlegget skal handle om.

 KJØP KORT PÅ OUTLAND ELLER CARDSHOP
Det er lurt å vite hvor de beste prisene på kort er. I Norge er det Outland og Cardshop som har de mest gunstige prisene.

Hos Cardshop er det fri frakt dersom du handler for over 999 kr, og de har veldig gode priser både på blister-pakker og EX/GX-bokser. Leveransen er kjapp, og varene blir sendt forsvarlig pakket.

Hos Outland kan du få en booster-pakke til 49 kr, eller 3 for 125. Skal du kjøpe enkeltpakker unngår du å handle disse på BR eller Nille blant annet. Prisen på et booster display er bare noen få kroner forskjell fra Cardshop, men for den utålmodige som ikke klarer å vente på posten, er dette stedet å gå for å få varen med en gang.

 VÆR PÅ UTKIKK ETTER TILBUD 
Alle butikker har tilbud. Og dette er en av de få grunnene til at jeg handler kort på BR. Den andre grunnen er eksklusive varer, som kun BR får ta inn. BR har nemlig tilbud på en god del av varene sine, når disse er på vei ut av produksjon. Blister-pakker med pins kan gå for 100 kr, og enkelte store EX-bokser kan ha gått 2-300 kr ned i pris.

Du trenger ikke å besøke butikken for å sjekke dette, da tilbudene blir utlyst på nettsidene, hvor du også kan sjekke om lokalbutikken din har disse på lager. Men skal du handle på tilbud, må du ikke ta helt av heller, for da har du plutselig ikke spart noe som helst, og det er lurt å ha i minne.

 BYTT KORT MED ANDRE 
Det lønner seg å bytte kort med andre. Spesielt om du nærmer deg et komplett sett, og til stadighet får kort du allerede har fra booster-pakker. I Norge har vi en veldig flott salgsgruppe for pokémon-kort som du kan gjøre dette hos.

Der kan du etterlyse kort du vil ha i bytte mot du allerede har, og slippe unna med bare fraktkostnader, eller hvis du er heldig; ikke betale en verdens ting fordi du møter dem in person.

Det er derimot viktig at tilstanden på kortene dine er som du sier, så det vil være en fordel å investere i sleeves og album for å forlenge levetiden på kortene.

 SELG KORT DU IKKE TRENGER 
Har du masse duplikater, eller kort du ikke er interessert i, kan du selge disse for å kjøpe andre kort. Tilstand på kortet er som sagt, veldig viktig, også her. Undersøk hva kortet er verdt, og pris det deretter. Eller selg kortet på budrunde.

Kjøpere har nok selv sjekket hva kortet er verdt, så ikke vær grådig når du setter pris. Jeg ville ikke lagt inn et bud på et kort som er verdt 50 kr, hvis minsteprisen er satt til 100 kr. Det sier seg selv.

 PANTEPENGER 
Pant er noe alle har, og alle må levere det på butikken på et tidspunkt. Ikke bare er det bra for miljøet at du panter, men du får noen ekstra kroner av det.

Uansett om du bor hjemme hos foreldrene dine, eller for deg selv, må panten leveres. Lag deg en krukke som du kan samle pantepengene dine i. Ikke legg dem i lommeboken (da er det så lett å bruke dem).

Har du besteforeldre som bor i nærheten, kan du jo spørre om du kan levere panten for dem, og få beholde myntene for dette. Men nøkkelen her er å unngå å bruke disse pengene til du har nok til det du vil ha. Pantepenger egner seg godt til langtidssparing, fordi dette er penger vi ofte «glemmer» at vi har.

 BLI MEDLEM HOS TRUMF OG COOP 
Hvor handler du som oftest? Dersom du handler i en butikk som tilbyr coop- eller trumf-medlemskap vil jeg sterkt anbefale deg å melde deg inn asap. Hver gang du handler får du nemlig litt igjen, og dette er på samme måte som med pantepenger, noe vi «glemmer» at vi har.

Hos trumf kan også flere medlemmer i husholdningen linkes opp til samme konto, noe som jeg og samboeren min har gjort. Du trenger bare å registrere bankkontoen din, og hver gang du handler med bankkort registreres trumfen din. Betaler du med kontanter kan du bruke medlemskortet du har fått.

Coop og trumf er noe som egner seg for langtidssparing, og du vil ikke få så mye gevinst før det har gått en god del måneder. Pengene du sparer inn med disse ordningene kan nemlig overføres til kontoen din, når du vil ha dem. 

 SEND INN LØSKORTENE DINE FOR BOOSTER BOKSER 
Over tid hoper det seg opp masse løskort, som kan være vanskelig å bli kvitt på en effektiv måte. Men disse kan du sende inn til ccgcastle eller deriums, og få en booster boks (eller flere) tilbake for.

For at dette skal fungere må du ha 1400 kort du kan sende inn. 1400 kort gir en booster boks, og blant disse kortene kan du ikke sende inn energikort. Kortene må også være i god tilstand, så ikke send inn ødelagte kort.

Du må selv betale frakten for kortene, men du betaler ikke frakten tilbake. Dette er en ypperlig måte å gi løskortene dine en nytte, og hvordan du går frem finner du på disse nettsidene.

 BLI MEDLEM I POKÉMANIA SAMLEKORTFORENING
Pokémania samlekortforening er en forening hvor pokémon-kort er i fokus. Her får du en rekke fordeler hvis du er medlem, og medlemskapet koster bare 50 kr! 

Fordelene her gir deg 15% på tilbehør til kort, 10% på alt pokémon-relatert, og 5% rabatt på booster displays hos Cardshop. Du får også muligheten til å delta på eksklusive giveaways som kun medlemmer av foreningen kan være med i. 

Pokémania arrangerer også Norges første pokémon-con 24-25 juni i år. Hvor medlemmer får rabatt på inngangsprisen. Dette er verdt å få med seg dersom du har muligheten, og vil finne sted på Sagene Samfunnshus i Oslo. 


Har du egne tips som kan passe inn her, er det bare å legge dem igjen i kommentarfeltet! 

Hvordan oppdage falske pokémon-kort: Level 3 [Mistanker før kjøp]


Det er på tide å gå videre i guiden, om hvordan man kan oppdage falske pokémon-kort. Denne gangen skal vi se på hva man kan gjøre, for å unngå at man kjøper falske kort, både in real life, og på nett. 

 LES ANMELDELSER, FØR DU KJØPER 

Før du kjøper pokémon-kort på nett, så er det svært viktig at du sjekker selgerens anmeldelser fra tidligere kjøpere, dersom det lar seg gjøre. 
Disse tingene bør du bemerke deg på ebay: 

 • Ikke gå utifra at selgeren er legit, selv om det står at h*n er en "top-rated seller". Les tilbakemeldingene først! 
 • En selger kan ha mange gode tilbakemeldinger, men de kan ofte være bygget opp av flere like brukere, som copy/paster samme kommentar gjentatte ganger. 
 • Les de negative. Hva sier de? Kjøpere som ikke har mottatt varen, eller som bare har fått deler av bestillingen, kommer til å gi beskjed. Stol på de negative.
 • Vær alltid skeptisk til selgere fra asiatiske områder, og hold deg unna kinesiske selgere.    


 PRIS 

Dersom prisen er for god til å være sann, skal du være skeptisk i utgangspunktet.
Booster-pakker til 4 kr? Nei. Allerede da skal du være skeptisk. De er garantert falske. Gratis frakt også? Oj. NEI. 

La vær å sorter søket ditt etter "lowest price", de kommer enormt mange dårlige varer, og du må bla deg langt bak for å finne noe legit. 
"Best match" eller "Highest price" er lettere for deg selv. Hvis du får opp mye som ikke er relatert, kan du hjelpe deg selv ved å be søkemotoren om å unngå ord du ikke vil ha med. Skriv minus (-), og deretter søkeordet du vil unngå. 


Du kan gjøre det samme med søkeord som du må ha med. Da skriver du "søkeord". Men det er sjeldent du trenger det. 

 LES BESKRIVELSEN AV VAREN 

Det er så utrolig viktig at du faktisk leser beskrivelsen av varen, før du går videre til kjøp!

På den måten unngår du å kjøpe tomme booster packs, fordi selgeren bare selger forpakningen. Du kan også unngå å kjøpe booster pakker, som allerede har blitt åpnet. 

Det er nemlig ikke alle som nevner dette i salgstittelen! 

 KJENN PAKNINGEN KORTENE KOMMER I: 

Kjennskap til kortenes forpakning kommer du langt med. Det skal være riktig. Vit hvordan pakkene egentlig skal se ut, om det så er booster-pakker du er ute etter, eller esker. 

Her er forøvrig en regel du kan lære deg med en gang: 


Kort som kommer i slik forpakning, skal du holde deg langt unna. De er falske. Akkurat disse er spanske, men de kommer i et stort utvalg av språk. Her får du med veldig mange kort, og kanskje 5-6 EX-kort, om ikke mer. Men de er altså ikke verdt bryet. IKKE kjøp pakker som ser slik ut!

Dette skal være med på boosteren: 

 • Antall kort skal stå på forsiden. Det vanligste er 9, 10 eller 11 kort. Dagens boostere inneholder 10 kort.
 • Dersom bildet er av god nok oppløsning, kan du se om teksten er trykket to ganger.  
 • Se etter skrivefeil! 

 NÅR DU HANDLER PÅ FINN 

Dersom du vil holde deg unna ebay, og heller vil kjøpe i Norge, bruker de fleste finn.no. 

Finn gir deg ikke muligheten til å undersøke selgeren på forhånd. Men her er det mye du kan gjøre selv: 

 • Be om nærmere bilde av kortene du er interessert i, dersom bildet ikke er godt nok for deg.
 • Be gjerne selgeren legge ved et kodeord, eller dagens dato o.l. på en lapp i bildet.
 • Bruk det du lærte i level 1 og 2 av guiden min, for å undersøke kortet.
 • Bruk trygg handel, om du fortsatt er skeptisk. 
 • Dersom selgeren slutter å svare deg, kan du gå utifra at selgeren har skjønt at du vet for mye, og ikke klarer å lure deg. 
 • Ikke hiv deg på en budrunde på Finn. Du kan aldri vite at det er en lojal budrunde. 

Jeg vil uansett oppfordre alle til å benytte seg av Pokémon Kort Norge sin salgsgruppe på facebook. Her er det mange kompetente mennesker, som gir beskjed når de ser falske kort. Folk gir også beskjed dersom de opplever uærlige selgere, og de kjører jevnt giveaways i gruppen, så du kan faktisk vinne deg noen kort. Du kan også få hjelp til å verdivurdere kortene dine, eller få hjelp til å se om kortene dine er ekte eller falske.  

 NETTOPP KJØPT DEG NOEN BOOSTERS? 

Dersom du nylig har kjøpt deg noen boosters på nett, kan du sjekke dette, før du blander kortene inn i samlingen din: 

 • Alle kortene ligger samme vei. 
  • Dersom noen av kortene er snudd fra resten, er de falske. 
 • Tell hvor mange kort du har i hver booster. 
  • Hvis tallet ikke stemmer med det som står på boosteren, er de antakeligvis falske.
 • Har du fått kort fra andre sett, enn det settet du kjøpte? 
  • Sjekk nederste høyre hjørne, eller midten under bildet til høyre: Er ikonene her de samme? 
 • Er det en overflod av trainers og energies, og veldig lite pokémon?


Kortene til venstre illustrerer hvordan kortene skal være når du pakker dem ut. 
Kortene til høyre illustrerer hvordan kortene ikke skal være når du pakker dem ut. 

 VIL DU LESE MER?  

Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 1 [ Grunnleggende ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 2 [ Kjenn dine pokémon ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 3 [ Mistanker før kjøp ]  
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 4 [ Vit hvordan kortene skal se ut ] - Kommer  #pokemon #pokemon20 #pokemontcg #guide #spmg

Hvordan oppdage falske pokémon-kort: Level 2 [Kjenn dine Pokémon]I denne delen av "Hvordan oppdage falske pokémon-kort" skal vi se litt mer på eksempler og kunnskaper om pokémon. Du kommer nemlig veldig langt, når du kjenner dine pokémon, og vet hvordan de ser ut, hvem de utvikler seg til og fra, og selvsagt; hva de heter. Da kan det også være litt nyttig med noen verktøy, som kan helpe deg med akkurat dette. 

 VIT HVA POKÉMONENE HETER 

Du kommer langt med å finne falske kort hvis du vet hva pokémonene heter.
Typiske feil i navn kan være: 

 • Fullstendig feil navn på pokémonen
 • Noen bokstaver er byttet ut
 • Noen bokstaver er utelatt
 • Rett navn på overskriften, feil navn andre steder på kortet
 • Feil navn på pokémonen den har utviklet seg fra
 • Stemmer navnet med pokémonen som er avbildet? 
 • Er det japanske/spanske/italienske navn på engelske kort? 

 

 DET HETER POKÉMON! 

"Alle kort som "pokémon" er skrevet feil på, er falske!" er hovedregelen. Men det er to unntak! 

Unntakene er disse to kortene, som er offisielle kort med en trykkfeil. Trykkfeilen er markert på kortene, på de plassene denne feilen skal være. Har du et av disse kortene, og trykkfeilen er et annet sted, enn der jeg har markert dem; er de antakeligvis falske.  


Absol fra EX Team Magma vs. Team Aqua settet, som kom i 2004. Og Wizards Black Star Promos Eevee.

Med unntak av disse kortene, er den generelle regelen at dersom "Pokémon" er skrevet feil, eller snodig, så er kortet falskt. La meg vise noen eksempler fra min samling. 


Her kan du se at det mangler aksent over e'en i pokémon. Dette går igjen gjennom hele kortet. Dette kan bety at skaperne av dette kortet, kanskje ikke vet hvordan de skriver é på et tastatur. 


På dette kortet, har skaperne klart å skrive é, men som du kan se, skiller é'en seg veldig fra resten av bokstavene. Spesielt i den øverste ringen, hvor teksten også er fet, kan du se dette. Dette kan tyde på at fonten de har brukt, ikke har spesielle bokstaver. Fonten kan sikkert ikke skrive bokstaver som ikke er en del av det engelske alfabetet heller, slik som æ, ø og å. 

 BRUK EN POKÉDEX 

Kan du ikke så mye om pokémon lenger, eller bare er litt rusten, kan det være greit å benytte seg av en online-pokédex. Her har du noen nettsider du kan benytte deg av.  

 POKEMON.COM 

 • Pokemon.com har en egen pokédex, hvor du kan søke etter navn eller dexnummer. (Ikke kort-nummeret som står nederst i høyre hjørne). Her må du skrive navnet helt riktig for at du skal få opp den pokémonen du søker etter. Dette er ikke den beste pokédexen, etter min mening, men den duger.

 


 

 POKEDEX.ORG 

 • Pokedex.org hadde vært en av mine favoritter, hadde den ikke manglet alle generasjonene etter den femte. Her kan du skrive inn en bokstav, og den vil vise deg alle pokémonene som begynner på "J" for eksempel. Jo mer du skriver, jo flere lukes ut. Ganske grei og kjapp side. Men som sagt, veldig kjipt at den mangler noen generasjoner. 

  

 BULBAPEDIA.COM  

 • Bulbapedia, har en ganske grei liste over alle pokémonene som eksisterer. Men her må du benytte deg av "ctrl+f", hvis du ønsker å søke, fremfor å scrolle. Du kan også navigere deg etter generasjoner, hvis du vet hvilken pokémonen du ser etter tilhører. Denne listen oppdateres jevnlig, noe som er greit å vite. 
   

 "THERE'S AN APP FOR THAT!" 

Det finnes også en app, Pokellector. Den har en ganske så flott oversikt over alle kort-settene, som eksisterer. Den viser alt. ALT! Her kan du gå inn i hvert sett opp gjennom årene.

Du finner liste med nummer, navn og symbolet til settene. Men det beste er jo at du faktisk kan se bilde av hvert eneste kort. Og den er gratis! Det eneste jeg synes mangler, er at den viser om kortene kommer i forskjellige varianter. Typ non-holo eller holo, da noen kort gjør det. Den kunne også vært mulig å bruke uten tilkobling til internett, utover det; er den en av de beste som er der ute. 

Anbefaler alle å benytte seg av denne. Den er tilgjenglig både for android og iOS. Supert! 

 TIDLIGERE OG KOMMENDE DELER  

Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 1 [ Grunnleggende ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 2 [ Kjenn dine pokémon ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 3 [ Mistanker før kjøp ] 
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 4 [ Vit hvordan kortene skal se ut ] - Kommer  

Hvordan oppdage falske pokémon-kort: Level 1 [Grunnleggende]


Fremover kommer jeg til å skrive noen innlegg om hvordan du kan skille de falske pokémon-kortene dine fra dine ekte. Guiden vil bygge seg opp i flere deler, og i bunnen av innlegget, vil du kunne navigere deg mellom de forskjellige temaene vi skal ta opp, etter hvert som innleggene kommer ut.  

I dette innlegget begynner vi med den grunnleggende informasjonen, og jeg kommer til å forholde meg til engelske kort. Vi skal altså bruke de enklere metodene på å skille de falske kortene fra de ekte, uten at det krever at du må kunne så mye om pokémon. 

 STØRRELSEN PÅ KORTET 

Har kortet samme dimensjoner som de ekte kortene dine? Dette kan du enkelt finne ut ved å legge et ekte kort sammen med et kort du mistenker er falskt. Noen ganger er det helt åpenbart, og du ser det med en gang, men andre ganger sniker noen seg gjennom likevel. 

Ved å sammenligne størrelser på kort, vil du se at noen kort er bredere eller høyere enn andre, og omvendt. Noen kort er bare mindre, mens andre er større. 

Dette er kanskje den kjappeste måten å luke ut kort som er falske, uten at det krever så mye av deg. Men det er klart, de som produserer falske kort, gjør dette på forskjellige måter, og bare fordi kortene med feil dimensjoner er luket ut, så betyr ikke det at samlingen din er fri for falske kort.


Her har vi et ganske flott eksempel. Dette kortet er jo et av de lateste falske kortene jeg har sett.

 SE PÅ BAKSIDEN AV KORTENE 

Snu kortene dine, og se på baksiden, heller enn fremsiden. Baksiden av kortene har aldri endret seg, og har alltid hatt samme design, både i form og farge. Men husk at japanske kort har annet design på baksiden av kortene, enn det de engelske har.   

Er baksiden av kortene dine like? 

 • Er fargene riktig?
  • Blåfargen er gjerne lysere på falske kort, enn på de ekte. I noen tilfeller er den også mye mørkere. Dette har med at de som lager falske kort, ikke har en printer som klarer å trykke den rette fargen. 
  • Fargene på poké ballen og "Pokémon" kan også ha avvik, selv om blåfargen er riktig. 
 • Er "Pokémon" skrevet riktig? 
  • Legg merke til om det står "Pokemon" eller "Pokémon" 
  • "Pokémon" skal også kunne leses med poké ballen under seg. Hvor bunnen av bokstavene er nærmest poké ballen, og ikke toppen. 
 • Ser poké ballen riktig ut? 
  • Poké ballen skal være vist samme vei, som motivet på forsiden av kortet, slik man leser kortet.
  • På noen falske kort, er poké ballen riktig vei, men fargene er på feil plass. Altså, hvit på toppen, men rød på bunnen. 
 • Står det "TM" på kortet? 
  • På ekte kort, står det "TM" i hvite bokstaver, etter "Pokémon"-logoen. Dersom dette mangler, eller har en helt annen farge enn hvit, er kortet falskt. 
 • En sjelden gang, kan man også oppleve at et engelsk kort, har den japanske baksiden, og omvendt. Det er ikke veldig ofte det skjer, men det er en mulighet. Og derfor også noe å legge merke til. 

Tl;dr: 


Her kan du se tre kort, hvor to av de er falske. Kortet til venstre er ekte. Her kan du se at kort nr. 2 mangler TM, og har en svak blåfarge på ramme og bakgrunn, og en mørkere gulfarge i bokstavene. De har fått til blåfargen i knappen på poké ballen derimot. Det tredje kortet er Bulbasauren jeg viste dere lenger oppe. Her er fargene mye sterkere og mørkere, samt at størrelsen er feil. 


Det første kortet er designet på bakgrunnen til de japanske kortene. I 2002 endret de designet til kortet du ser i midten, og det tredje kortet er det vi er mest kjent med. 

 BØY OG KJENN LITT PÅ KORTENE 

I mange tilfeller, kan man kjenne at et kort er falskt, og det er en del ting man kan kjenne forskjell på.  

 • Kjenn på kantene der kortene har blitt kuttet. Lener kartongen til kortet seg i en retning, slik at den ene siden er noe skarpere, og den andre siden er noe rundere, er kortet antakeligvis falskt.
  • De som lager falske kort, har ikke nødvendigvis tilgang til papirkuttere av høy kvalitet, og da har kartongen en tendens til å bøye seg, slik som tykkere papir du klipper med saks.
 • Bøy litt på kortet. 
  • Falske kort bøyer seg ganske lett, mens ekte kort er litt mer motvillige til dette. Du kommer til å merke at de ekte krever litt mer å tøye på enn de falske, noe som har med at de falske kortene, ofte er mye tynnere enn de ekte også. 

 LYSTESTEN 

På noen falske kort, kan kvaliteten på papiret som er brukt, være svært lavt. Hvis du mistenker at et kort er falskt, kan du ta dette kortet mot et sterkt lys, og se om du kan se gjennom det, eller se om du ser baksiden av kortet, gjennom forsiden. Dette kan du ikke på ekte kort, fra de engelske settene. 

Det er likevel ikke en idiotsikker måte å avgjøre om et kort er falsk, ved å bruke lystesten. Noen falske kort har tykkere papir, enn andre, men da vil det være andre ting som spiller inn, som avslører. Bulbasaur-kortet som jeg har vist dere tidligere i dette innlegget, er for eksempel et kort som ikke funker med lystesten, fordi det er for tykt. Men igjen, det kortet har så mange andre tegn at det er helt latterlig. 


Her har du et godt eksempel på hvordan det ser ut, når du utfører lystesten på et falskt kort. Her kan du se motivet på bakgrunnen, og det klarer du helt fint ved å bruke lommelykten på telefonen din, som heller ikke stråler ut så voldsomt mye varme, slik som lamper gjerne gjør. Men det er viktig å være klar over at lyset du bruker må være noe sterkt. Her må jeg for eksempel ha kortet ganske nært lyskilden, for å kunne se ting. 
 

Dette kortet er ekte, og jeg kan ikke se gjennom det, når jeg holder lyset fra samme avstand som med det falske. Hvis jeg legger kortet oppå lyset derimot, kan jeg se en liten lysflekk skimte gjennom, men jeg kan ikke se noen antydninger til baksiden av kortet. 

 RIV KORTET 

Hvis du har et kort som du er ganske sikker på at er falskt, kan du rive dette i to. Ta et gammelt energy-kort, som du river i to for å sammenligne. Du vil fort merke at det er veldig forskjellige kvalitet på kortene. Et ekte kort krever litt arbeid for å rive opp, samt "pille av" overflaten, mens dette på et falskt kort vil være veldig enkelt. Du vil også se en forskjell, som du kan se illustrert i bildet under. Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 1 [ Grunnleggende ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 2 [ Kjenn dine pokémon ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 3 [ Mistanker før kjøp ]  
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 4 [ Vit hvordan kortene skal se ut ] - Kommer 

Ellers vil jeg oppfordre dere til å sjekke ut den fantastiske kunsten til @itsbirdy på instagram. It's amazing!


#pokemon #pokemon20 #pokemonkort #falsk #ekte #guide #spmg

Nå kan du kjøpe, selge, og bytte dine Pokémonkort, også på facebook


Det er kommet en gruppe på facebook nå, for de av dere som ønsker å kjøpe, selge og bytte deres Pokémonkort. 

Men denne gruppen er annerledes enn de vanlige kjøp/salg/bytt-gruppene på det sosiale mediet, Facebook. Man kan nesten si at dette kan utvikle seg til å bli et eget samfunn. 

Her kan du være helt grønn på temaet, og få masse nyttige tips og veiledning. I tillegg kjøres det konkurranser i ny og ne, både utlyste og skjulte - hvor du kan vinne alt fra gavekort på Outland, til Pokémonkort sponset av coolcard.se

Jeg vil absolutt anbefale dere til å bli med her fordi du kan lære så utrolig mye av andre. Og gruppen legger opp til både direktekjøp, og budrunder, med dyktige moderatorer og administratorer, som følger med, og holder orden. Det er også mulig å sjekke verdi på kortene sine her, med gruppens egne tråd om verdivurdering, slik at nettopp du skal få det litt enklere med litt assistanse fra andre. 

Ta turen innom Pokémon Norge - Kjøp/Selg/Bytt dine kort her

For de av dere som skal samle, kan du gjøre noen utrolige kupp, dersom du holder øynene åpne! 

Men husk hva jeg har sagt om å legge ut bilder av kort du vil selge som dette. Fyfy, sant? 


#pokemon #pokemon20 #pokemonkort #facebook #spmg 

Skal du selge Pokémon-kortene dine?

De siste dagene har det ramlet en del spørsmål inn fra dere. Spørmål om både pokémon go, og pokémon-kort. Jeg tenkte jeg skulle samle opp disse spørsmålene, og lage en ny guide til dere, og denne gangen vil temaet omhandle hvordan man skiller kortene fra hverandre. 

Tv2 har nemlig kommet med en ny artikkel, "De gamle Pokémon-kortene dine kan være verdt tusenvis av kroner". Dette resulterer i en hel haug av useriøse selgere, som legger ut annonser på Finn. Jeg har klart å finne annonser som gir meg hakeslepp, og jeg kan ikke begripe hva folk prøver å selge kortene sine for. 

Jeg har blant annet kommet over en rekke, ekstremt stygge, ødelagte kort, som folk prøver å selger for opp til 5000 kr. Et kort. Et ødelagt, herpet, forferdelig kort. Et kort, som ikke en gang er verdt EN krone. Men hva forventer man? Selvsagt mister folk hodene sine, når media forteller om noe som "kan" være en god idé. 

Jeg har jo tidligere skrevet om dette temaet, men denne gangen tenkte jeg å rette meg mot dere som ønsker å selge kortene deres, og gå enda litt mer detaljert til verks. De aller fleste av dere har nok hatt samlingen deres liggende på loftet i en lang tid, og har glemt hva du har. Hvordan skal du skille kortene dine, og hva bør du se etter? 

SORTÉR KORTENE DINE 
Det er lenge siden du har sett på kortene dine. De har vært sturet vekke i mange år, din mor har kastet alt i en kasse gjennom tiden, og rotet til det systemet du hadde da du var mindre. Eller verre - din mor har bare beholdt noen av kortene, og kastet resten. Yikes!

Før du kan finne ut om du har noen kort av verdi, bør du sortere ut alle skadde kort. Jeg liker å sortere dem i bunker, hvor du har skikkelig stygge kort, litt stygge kort, og fine/veldig fine kort. Skikkelig stygge kort kan du enten kaste, eller beholde for sentimental verdi. Men selge dem? Det kan du glemme.

Litt stygge kort, kan du klare å selge, men blodpriser kan du holde deg unna. Om du bare er ute etter raske penger, kan du heller selge dem for en rimelig pris, men flere tusener, får du nok ikke. 

Bunken med de veldig fine kortene, er de kortene du vil se grundig gjennom.HVA SKAL JEG SE ETTER?
1. Hvilket sett er kortet fra?
2. Er det 1st edition?
3. Er det shadowless?
4. Er det trykkfeil?

Her har du en oversikt: 


Det er mange feiltrykkede kort, og disse har høy verdi. En oversikt over noen av disse kan du lese om her. Dette er litt mye å sette seg inn i, og jeg vil heller dedikere et helt innlegg om dette for seg selv, heller enn å ha det med her. Men det er altså feiltrykkede kort, som har mest verdi, og er det du bør bruke tid på å se etter hvis du skal selge kortene dine. 

HVILKET SETT ER KORTENE DINE FRA? 
Hvilket sett kortene dine er viktig å få fram. Her har du en liten oversikt over ikonene som knyttes til de forskjellige settene, fra de tidligere årene. En komplett oversikt kan du finne hos bulbapedia, hvor du kan se settene fra tidenes morgen, og frem til i dag.

LEGG LITT ARBEID I ANNONSEN DIN:
Jo mer arbeid du legger i annonsen din, jo bedre blir den. Dersom du vil nå ut til de som faktisk er interessert i pokémon-kort, så appellerer en seriøs annonse mer enn noe annet. Jeg vet i hvert fall at jeg ikke er interessert i annonser med tekster som dette:   


Jeg sitter da igjen med en masse spørsmål. Og jeg vil helst gå rett på handel, fremfor å grave meg frem til informasjonen om det jeg potensielt skal kjøpe. Scenariet er som oftest at jeg bruker masse tid på å finne ut av ting, og så får jeg melding dagen etter om at noen har kjøpt kortene, og det er sløs av min tid. 

Når jeg skal kjøpe pokémon-kort vil jeg vite følgende: 
- Kan kortene kjøpes separat?
- Hvilke sett er kortene fra? 
- Betaler jeg eller kjøper frakt? 
- Dersom selger ikke vil sende, hvorfor? 
- Dersom selger vil selge til høyeste bud oppgitt, hvordan kan jeg vite at selger har mottat bud, og at hen ikke bare sier det, for å presse meg? 
- Hvor mange kort kjøper jeg dersom de selges samlet? 

Spørsmål som dette, er det viktig å få frem svaret på før jeg lurer på dem. 


Annonser jeg setter enda mer pris på, er annonser der selger har listet opp alt. Nummer på kortet, navnet på pokémonen, hvilket sett, presentert med gode bilder. 

TA GODE BILDER AV KORTENE DINE: 
Dette har jeg sagt før, og jeg sier det igjen. Ta gode bilder av kortene dine. Ta bilder der du får frem tilstand på fremside, bakside, og eventuelle kanter. 
Ikke ta bilder med kort slengt i en kasse. Ikke ta bilder med altfor mange kort i et bilde. Ta maks 9 kort på et bilde, gjerne horisontalt, og uten gjenskinn fra lys, blitz, eller i plastlommer. 

Jeg kjøper for eksempel aldri kort, der en selger bare har tatt bilde av esken, der kortene ligger hulter til bulter. Aldri. 

HVA ER KORTENE VERDT?
Det er ikke et spørsmål jeg vil svare for hver og en av dere. Men jeg kan heller levere en liste over sider som går an å bruke for å finne det ut. Prisene hopper opp og ned hele tiden, og det er en del arbeid bak det å finne ut hva det er verdt. 

Pokemon prices er en grei side å bruke, utover det bruker jeg selv også ebays sold listings. Det er en vesentlig stor forskjell å se på hva folk selger kortene for, og hva de faktisk blir solgt for. Veldig stor forskjell. Bruk sold listings om du skal sjekke på ebay

OPPBEVARING AV KORT I DET LANGSIKTIGE LØPET: 
Om du bare skal selge kortene nå, for å bli kvitt dem, og samtidig tjene en slant med penger, kan du se vekk i fra dette. Men om du vil vente noen år til anbefaler jeg at du oppbevarer kortene dine i permer, hvor kortet også har sleeves på seg. Det forlenger levetiden, og tilstanden til kortet betraktelig. Fine kort, bør  behandles deretter, for tilstanden har veldig mye å si på verdien. Er det EN ripe på kortet, går det ned i verdi. 
Men hvorfor må jeg ha sleeves på dem når de ligger i perm? Hver gang du tar kortet ut og inn av lommen, så gir dette også slitasje over tid. Og slitasje, som sagt, minker verdien, og det er det ikke noen vei rundt. 

Har du spørsmål, er det bare å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet. Jeg har som sagt, lyst til å lage et eget innlegg for feiltrykkede kort, som kommer senere. Men inntil videre kan du også sjekke ut denne facebook-gruppen: Pokémon Norge - Kjøp/selg/bytt dine kort her
Her kan du lære mye, og finne kort som kanskje ikke er tilgjengelig på finn.no. Ganske greit! 


#pokemon #pokemonkort #pokemon20 #verdi #salg #guide
 

Nye pokémonkort!

Jeg gjør noe nytt! Jeg innfører herved Pokémon-tirsdag. Let's face it; jeg skriver way much om dette emnet. Tirsdagene skal derfor vies til Pokémon. Unntaket er nyheter om spillene, slippdatoer og events.

For noen uker siden solgte jeg sjelen min, og postet en status på facebook, hvor jeg i all hovedsak spurte om det var noen som ville bytte eller donere pokémonkortene sine. Eventuelt bytte Pokémonkort, mot magickort. Jeg hadde nemlig sett gjennom kortene mine, og tenkte kort tanken på om jeg kanskje skulle selge dem. Men der satt jeg, og hadde det utrolig fint, da jeg sorterte og så på kortene mine. Jeg konkluderte raskt at jeg ikke kunne kvitte meg med dem. Jeg hadde det altfor gøy med å sortere dem. 

Jeg satte meg derimot et nytt mål: Jeg skulle gå inn for å fullføre settene, spesielt de fra de første årene. Jeg ble veldig ivrig, noe som passet dårlig med lommeboken, og var det som gjorde at jeg spurte om dette på facebook. Når man setter seg et nytt mål, vil man jo starte så fort som mulig, men dette kommer jo faktisk til å ta en del år. Det er jo mange som har disse kortene liggende en eller annen plass, og de blir bare liggende der til en mor eller far kaster dem, huset brenner ned, eller til man flytter, og kaster store deler av det man har. Så hvorfor ikke prøve, right? 

Nå sitter jeg her, med alle kortene jeg har fått, og jeg har fått en hel haug. Jeg fikk en kjempeflott samling fra Anton inkludert en helt nydelig boks from back in the days, og jeg fikk en enda større haug fra barndomsvennen min, Preben, hvor han fikk magickortene mine. Det var helt logisk for oss å gjøre dette byttet. Nå sleever jeg, sorterer etter sett, og setter dem sammen etter nummer i serien, og jeg storkoser meg. Det er mye arbeid derimot, og jeg har ikke nok plass til alt, så fremover blir det en del handling av albumer og sleeves.

Jeg har ikke fått gått gjennom alt enda, men jeg skal vise dere noen kort fra favorittsettene mine. 


Team Rocket serien er definitivt blant favorittene mine. Det er noe eget ved måten disse kortene er illustrert på, som gjør at jeg bare drømmer meg bort til en egen verden. Jeg klarer ikke helt sette ord på det, men jeg kommer nok aldri til å gå lei av disse kortene. 


Gym heroes og gym challenge er også kort jeg liker godt. Det er nok i all hovedsak, fordi pokémonene til gymlederne i tv-serien og spillene, får en større personlighet på kortene. Det er ikke "bare" en Gastly, det er "Sabrina's Gastly", som skinner gjennom måten de er tegnet på. 


Neo destiny er interessant, fordi jeg liker konseptet med light og dark pokémon, men også shining pokémon. Når jeg tenker meg om, så tror jeg faktisk ikke at jeg eier et eneste shiningkort. Det må selvsagt gjøres noe med. 

In other news: Jeg har laget en instagram til bloggen min. Håper du har lyst å følge meg der, bare søk etter retrospektblogg, da blir jeg glad! 

Noe annet som er verdt å nevne, er at jeg kommer til å hoste en giveaway snart. Jeg driver fortsatt å lurer på hvordan jeg skal sette det opp, men jeg har satt sammen en ganske kul stæsj-pakke til den heldige. Stay tuned! 


Denne har jeg faktisk laga sjæl ass. Ikke at det var en utfordring, og jeg har jo ikke laget galaksebildet, men resten har jeg! Det er fra 2014 da, så er en stund siden. 

#pokemon #pokemonkort #tcg #samling 

Dette må du være obs på dersom du skal kjøpe eller selge Pokémon-kort


For en måned siden, la dagbladet ut en artikkel ved navnet "Har du disse, kan du sitte på en gullgruve". De snakket selvsagt, om Pokémon-kortene til folk. Det som er problemet med slike artikler, er hvordan de fremstiller at produktet har en høy verdi, uten å nevne at kvaliteten og tilstanden på dem er viktig. 

Dette skal jeg gå grundig gjennom i dette innlegget. For det som skjer når slike artikler kommer ut, er at folk overpriser det de skal selge. Dette skjedde også, når artikkelen om N64-spill, og retrokonsoller kom ut. Personer som hadde disse spillene, priset dem opp i skyene, og så solgte de spillkassetter med ødelagte klistremerker, som det også var tusjet navn på. Du får ikke mye for dem, når de er dårlig behandlet altså. 

Dette merker jeg skjer nå, med Pokémon-kort. Det er folk som selger slitte kort fra første generasjon på finn, til 100 kr stk (dette gjelder de i glins). Disse har slitte hjørner, riper, og vannskader. Styr unna! De er ikke verdt det. 

Først må du vite litt om kortene dine. Det er mange der ute, som ikke har peiling på hva de har. Dette kan utnyttes av folk som har peiling, og du vil få mindre for kortene dine, men det kan samtidig gå andre veien, hvor du ender opp med å kjøpe/selge et kort for mye mer enn det er verdt. Jeg kommer ikke til å bruke dette innlegget til å fortelle deg hva hvert eneste kort er verdt, og det er fordi verdien hopper ganske mye opp og ned.  

Gå gjennom samlingen din, og sortér kortene dine. Se etter disse tingene, og for ordens skyld, sortér dem etter hvilket sett de tilhører, og luk ut slitte og stygge kort. Sjekk derfor både fremside og bakside på kortene. Uansett om de er common eller rare, fjern de ødelagte. Dersom du skal selge kortene dine enkeltvis, er det ingen som har lyst å kjøpe ødelagte kort. Du får ingenting for dem.

DU SKAL SELGE KORTENE DINE
HVORDAN TJENER DU MEST PÅ DEM?

 1. Du har veldig mange commons og uncommons, få rares, og en hel bunke med trainers og energies. Lag pakker. Fordi commons og uncommons ikke har den høyeste verdien, vil du få mest for dem, om du selger dem samlet. Legg ved noen rares, energies og trainers. Det gjør pakken enda mer appellerende, og selg dem samlet fra settene de kommer fra.
 2. Men energies og trainers er det jo ingen som vil ha? Joda. Samlere som skal ha komplette sett, trenger faktisk energies og trainers også. Som du så på bildet over her, så har alle kort nummer på seg. Dette har trainers og energies også. Noe som betyr at et sett ikke er komplett uten. Jeg er en av dem, som har satt seg et mål om å en dag ha komplette sett, og trenger faktisk disse kortene for å fullføre målet. Ta derfor like godt vare på dem, som resten.
 3. Du har noen first edition cards. Bra! Men før du selger dem for 200 kr stk, sjekk verdien likevel. Du har kanskje et Machamp first edition kort i glins i samlingen din? Det ble trykket 1 million kopier av dette kortet, og per i dag er det ikke verdt så mye, som du tror. Er det shadowless however, har det en høyere verdi. 
 4. Prøv å ta så gode bilder som mulig av kortene, før du legger ut annonsen. Kort som flyter rundt på bildet, ligger oppå hverandre, eller som har blitt avbildet fra lang avstand er ikke det beste du kan gjøre. Vis at du behandler kortene godt. Samlere mister interessen dersom kortene ligger hulter til bulter, fordi det gir et inntrykk av at kortene ikke blir best mulig behandlet. Ha kortene i album eller sleeves, og SLUTT å ha strikk rundt dem. Det ødelegger kantene på kortene. De mest kresne av oss alle, kommer til å be om nærbilder av kortenes kanter, fremside og bakside! 


IKKE GJØR DETTE.

DU SKAL KJØPE KORT
HVORDAN GÅR DU FREM? 

 1. Som jeg nevnte tidligere, er det ikke så mange av de som selger kort, som vet så mye om hva de selger. Gå derfor gjennom så mange annonser som mulig, og se om det er noen som selger kort til en billig penge. Du kan gjøre et godt kupp! Nå som du har lest dette innlegget, så vet du jo litt om hva du skal se etter. 
 2. Gjør litt research. Det er mange nettsider der ute, som lister opp verdier på kort. Det er lurt å være forberedt før du skal kjøpe. Bruker du ebay, er det en vesentlig stor forskjell på hva en selger vil ha for kortet, og hva de faktisk blir solgt for. Husk det. 
 3. Be om nærbilder av kortene, dersom du vil ha fine kort. Ikke bare fokuser på fremsiden, men kantene og baksiden også. Når det kommer til falske kort, er det svært få av de som klarer å ha riktig farge på baksiden. Dette gjelder de "gode" falske kortene. Det er som regel veldig åpenbart at et kort er falskt. Derfor er det lurt å sjekke dette, dersom du skal kjøpe kort fra noen som er langt unna deg. 
 4. Prut! Folk ber alltid om mer enn de er verdt! Prøv å prute ned prisen, men ikke skamprut heller. 
 5. Mye av det jeg har sagt på selger-delen av innlegget, bør du ha i minne som kjøper også. 

SLIK FORLENGER DU LEVETIDEN PÅ KORTENE DINE: 

Du har kanskje ikke lyst til å selge kortene dine helt enda? Du har lyst å vente en del år til? Selv om kortene dine bare ligger der i en eske, uberørt over lang tid, så sliter dette på kortene likevel. Spesielt om de ligger på feil plasser. 

HA DETTE I MINNE: 

 1. Legg kortene i album, eller ha sleeves på dem. På outland kan du få 100 sleeves til 49 kr. Kjøp gjerne blanke sleeves også, slik at når du den dagen skal selge kortene dine, og gå gjennom samlingen, så slipper du å ta dem ut av sleevet for å sjekke bakside og kant på kortene. Dette gir nemlig slitasje det også, dersom du gjør det ofte nok. 
 2. Som jeg sa tidligere, unngår å ha strikk på dem! Dette lager merker på kantene over tid. 
 3. Unngå å ha kortene dine stående på rom der det er fuktig, og temperaturen endrer seg mye. Ha heller ikke esken stående i direkte sollys. Unngå derfor å ha esken på loftet, i kjelleren eller i en bod. 
 4. Ikke press så mange kort som mulig oppi en eske. De skal jo ut av den på et tidspunkt, og det å pirke dem ut med fingrene, og dra dem opp langs kanten, kan bøye og slite på kortene. 

Nå håper jeg du har lært mye. Jeg har plukket ut noen av de styggeste kortene mine, fra samlingen min, når jeg var liten. Fortell meg hvorfor du ikke hadde kjøpt disse: 
#pokemon #pokemonkort #samleobjekt #samling #verdi #tilstand 

Retrospekt

26, Bergen

Heisann!
Jeg heter Trude, er 26 år gammel, og bor i Bergen.

Jeg studerer Digital Kultur på Universitet i Bergen, og bruker mye av den ekstra tiden min på Hyperion Vest. Jeg er interessert i dataspill, brettspill og Pokémon TCG, og har en tøysete katt som heter Twoface.

For kontakt, kan du sende mail til retrospektblogg@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits