september 2016

Hvordan oppdage falske pokémon-kort: Level 1 [Grunnleggende]


Fremover kommer jeg til å skrive noen innlegg om hvordan du kan skille de falske pokémon-kortene dine fra dine ekte. Guiden vil bygge seg opp i flere deler, og i bunnen av innlegget, vil du kunne navigere deg mellom de forskjellige temaene vi skal ta opp, etter hvert som innleggene kommer ut.  

I dette innlegget begynner vi med den grunnleggende informasjonen, og jeg kommer til å forholde meg til engelske kort. Vi skal altså bruke de enklere metodene på å skille de falske kortene fra de ekte, uten at det krever at du må kunne så mye om pokémon. 

 STØRRELSEN PÅ KORTET 

Har kortet samme dimensjoner som de ekte kortene dine? Dette kan du enkelt finne ut ved å legge et ekte kort sammen med et kort du mistenker er falskt. Noen ganger er det helt åpenbart, og du ser det med en gang, men andre ganger sniker noen seg gjennom likevel. 

Ved å sammenligne størrelser på kort, vil du se at noen kort er bredere eller høyere enn andre, og omvendt. Noen kort er bare mindre, mens andre er større. 

Dette er kanskje den kjappeste måten å luke ut kort som er falske, uten at det krever så mye av deg. Men det er klart, de som produserer falske kort, gjør dette på forskjellige måter, og bare fordi kortene med feil dimensjoner er luket ut, så betyr ikke det at samlingen din er fri for falske kort.


Her har vi et ganske flott eksempel. Dette kortet er jo et av de lateste falske kortene jeg har sett.

 SE PÅ BAKSIDEN AV KORTENE 

Snu kortene dine, og se på baksiden, heller enn fremsiden. Baksiden av kortene har aldri endret seg, og har alltid hatt samme design, både i form og farge. Men husk at japanske kort har annet design på baksiden av kortene, enn det de engelske har.   

Er baksiden av kortene dine like? 

 • Er fargene riktig?
  • Blåfargen er gjerne lysere på falske kort, enn på de ekte. I noen tilfeller er den også mye mørkere. Dette har med at de som lager falske kort, ikke har en printer som klarer å trykke den rette fargen. 
  • Fargene på poké ballen og "Pokémon" kan også ha avvik, selv om blåfargen er riktig. 
 • Er "Pokémon" skrevet riktig? 
  • Legg merke til om det står "Pokemon" eller "Pokémon" 
  • "Pokémon" skal også kunne leses med poké ballen under seg. Hvor bunnen av bokstavene er nærmest poké ballen, og ikke toppen. 
 • Ser poké ballen riktig ut? 
  • Poké ballen skal være vist samme vei, som motivet på forsiden av kortet, slik man leser kortet.
  • På noen falske kort, er poké ballen riktig vei, men fargene er på feil plass. Altså, hvit på toppen, men rød på bunnen. 
 • Står det "TM" på kortet? 
  • På ekte kort, står det "TM" i hvite bokstaver, etter "Pokémon"-logoen. Dersom dette mangler, eller har en helt annen farge enn hvit, er kortet falskt. 
 • En sjelden gang, kan man også oppleve at et engelsk kort, har den japanske baksiden, og omvendt. Det er ikke veldig ofte det skjer, men det er en mulighet. Og derfor også noe å legge merke til. 

Tl;dr: 


Her kan du se tre kort, hvor to av de er falske. Kortet til venstre er ekte. Her kan du se at kort nr. 2 mangler TM, og har en svak blåfarge på ramme og bakgrunn, og en mørkere gulfarge i bokstavene. De har fått til blåfargen i knappen på poké ballen derimot. Det tredje kortet er Bulbasauren jeg viste dere lenger oppe. Her er fargene mye sterkere og mørkere, samt at størrelsen er feil. 


Det første kortet er designet på bakgrunnen til de japanske kortene. I 2002 endret de designet til kortet du ser i midten, og det tredje kortet er det vi er mest kjent med. 

 BØY OG KJENN LITT PÅ KORTENE 

I mange tilfeller, kan man kjenne at et kort er falskt, og det er en del ting man kan kjenne forskjell på.  

 • Kjenn på kantene der kortene har blitt kuttet. Lener kartongen til kortet seg i en retning, slik at den ene siden er noe skarpere, og den andre siden er noe rundere, er kortet antakeligvis falskt.
  • De som lager falske kort, har ikke nødvendigvis tilgang til papirkuttere av høy kvalitet, og da har kartongen en tendens til å bøye seg, slik som tykkere papir du klipper med saks.
 • Bøy litt på kortet. 
  • Falske kort bøyer seg ganske lett, mens ekte kort er litt mer motvillige til dette. Du kommer til å merke at de ekte krever litt mer å tøye på enn de falske, noe som har med at de falske kortene, ofte er mye tynnere enn de ekte også. 

 LYSTESTEN 

På noen falske kort, kan kvaliteten på papiret som er brukt, være svært lavt. Hvis du mistenker at et kort er falskt, kan du ta dette kortet mot et sterkt lys, og se om du kan se gjennom det, eller se om du ser baksiden av kortet, gjennom forsiden. Dette kan du ikke på ekte kort, fra de engelske settene. 

Det er likevel ikke en idiotsikker måte å avgjøre om et kort er falsk, ved å bruke lystesten. Noen falske kort har tykkere papir, enn andre, men da vil det være andre ting som spiller inn, som avslører. Bulbasaur-kortet som jeg har vist dere tidligere i dette innlegget, er for eksempel et kort som ikke funker med lystesten, fordi det er for tykt. Men igjen, det kortet har så mange andre tegn at det er helt latterlig. 


Her har du et godt eksempel på hvordan det ser ut, når du utfører lystesten på et falskt kort. Her kan du se motivet på bakgrunnen, og det klarer du helt fint ved å bruke lommelykten på telefonen din, som heller ikke stråler ut så voldsomt mye varme, slik som lamper gjerne gjør. Men det er viktig å være klar over at lyset du bruker må være noe sterkt. Her må jeg for eksempel ha kortet ganske nært lyskilden, for å kunne se ting. 
 

Dette kortet er ekte, og jeg kan ikke se gjennom det, når jeg holder lyset fra samme avstand som med det falske. Hvis jeg legger kortet oppå lyset derimot, kan jeg se en liten lysflekk skimte gjennom, men jeg kan ikke se noen antydninger til baksiden av kortet. 

 RIV KORTET 

Hvis du har et kort som du er ganske sikker på at er falskt, kan du rive dette i to. Ta et gammelt energy-kort, som du river i to for å sammenligne. Du vil fort merke at det er veldig forskjellige kvalitet på kortene. Et ekte kort krever litt arbeid for å rive opp, samt "pille av" overflaten, mens dette på et falskt kort vil være veldig enkelt. Du vil også se en forskjell, som du kan se illustrert i bildet under. Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 1 [ Grunnleggende ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 2 [ Kjenn dine pokémon ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 3 [ Mistanker før kjøp ]  
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 4 [ Vit hvordan kortene skal se ut ] - Kommer 

Ellers vil jeg oppfordre dere til å sjekke ut den fantastiske kunsten til @itsbirdy på instagram. It's amazing!


#pokemon #pokemon20 #pokemonkort #falsk #ekte #guide #spmg

Snart kan du få tak i Volcanion til ORAS/XY, også i nettbutikk!

"It lets out billows of steam and disappears into the dense fog.
It's said to live in mountains where humans do not tread."

 

Nå er det ikke lenge til du kan få tak på Volcanion til Pokémon ORAS/XY! Fra 1. oktober av, vil du nemlig kunne få tak i en kode på denne pokémonen hos landets Gamestop-butikker. Du kan også få tak i koden hos Neo Tokyo i Oslo, og i nettbutikkene Gamezone og Spillsjappa uten å måtte forhåndsbestille eller kjøpe spillene i disse butikkene. Det er med andre ord; helt gratis som alltid!

Denne eventen varer frem til 23. november

Dette er første gang at jeg opplever at koder til slike eventer er tilgjengelig gjennom nettbutikker, og det synes jeg er flott. For det betyr at det blir mye enklere for de av dere som ikke bor et sted der det er kort vei til enten Gamestop eller BR leker. Supert! Dette håper jeg de gjør flere ganger. 

Jeg prøver jo å kjøre litt giveaways på denne bloggen, og har jo fått gleden av å dele ut koder til dere ved flere anledninger. Og skulle jeg få mulighet denne gangen også, vil jeg gjøre det igjen. So stay tuned! 


#pokémon #pokémon20 #event #spill #nintendo
 

Hvorfor er vi så glad i dataspill?


Ja, hva er det som gjør det da? Dette er interesse som bare vokser og vokser, men hvorfor? Jeg har nok en gang laget meg en liste. 

DATASPILL ER EN INTERAKTIV AKTIVITET

Til forskjell fra bøker, film og musikk, er dataspill en aktivitet som vi aktivt er med på. Når vi leser, ser film eller hører på musikk, er vi passive. Vi påvirker ikke innholdet i disse aktivitetene, til noe annet enn at vi kommer oss fremover. I dataspill, styrer vi løpet selv. Våre handlinger, våre valg. Vår fremgang. Våre ferdigheter. 

DATASPILL GJØR OSS KREATIVE

Ikke alle selvfølgelig. Men det er en hel haug av gamere som skaper noe av spill. Om det så er fanart, webcomics, blogger, let's play videoer på youtube, livestreaming, cosplays o.l. Noen går til og med og skaper egne dataspill. Andre igjen skaper arrangementer.

DATASPILL ER SOSIALT!

Dataspill er både asosialt og sosialt, ja, til og med noen ganger usosialt. Online gaming gjør at man blir kjent med mange, eller at man kan spille hjemme sammen med venner, som også sitter hjemme. Vi kan også spille dataspill som ikke har online-funksjon, men som likevel blir sosialt, fordi det gir noe å snakke med hverandre om. Vi drar arrangementer for spillinteresserte som Gamescom, Spillexpo, eller PAX. Vi drar på datatreff, som The Gathering, ByLan, og Sørlanet. Dataspill kommer i mange sosiale varianter, og interessen vår for dataspill, knytter oss sammen med andre. DATASPILL ER UTFORDRENDE 

Dataspill er utfordrende, i den form at vi setter oss mål, som vi må fullføre. "Jeg skal spille ferdig Ni No Kuni", "Jeg skal komme lengst i Candy Crush", "Jeg skal samle alle stjernene i Mario 3D World". Målene varierer. Noen vil bare spille det ferdig for historien sin del. Andre vil speedrunne. Noen vil samle alt, som samles kan. Noen tar det videre til neste nivå; og vil bli profesjonelle gamere. Målene våre, driver oss til å fortsette. Selv om man noen ganger bare ragequitter. 

DATASPILL GJØR AT VI LEVER OSS INN I EN KARAKTER, EN ROLLE.

Vi lever oss i større grad inn, i dataspill. Vi spiller en karakter, som vi tilpasser oss, og derav lager vår egen rolle. Samboeren min, skulle spille gjennom Heavy Rain, med målet om å være den verste faren noen gang. Og la opp til at det skulle bli slik. Vi skaper karakterene i WoW, slik vi vil ha dem. Vi styrer simmer i Sims 3 og 4, akkurat slik vi vil, og skaper vår egen historie. 

DATASPILL SKAPER FØLELSER

Følelser som gjør oss trist, sint, skuffet, oppgitt, redd, lykkelig osv. Vi føler jo mye når vi leser bøker, og ser film også, men i dataspill kan det være reaksjoner som oppstår, pga. våre egne evner. Dette kan være følelser som oppstår fordi vi ikke får til noe. Det kan være følelser i form av glede, over at man nådde målene sine. 

DATASPILL SKAPER SAMTALER OG DISKUSJONER

Vi får noe å snakke om. Det kan være samtaler om hvordan en opplevde et spill, eller diskusjoner om hvorfor det er bra eller dårlig. Ikke minst, skaper dataspill diskusjoner om hvor vidt dataspill er en bra eller dårlig interesse. Man trenger nemlig ikke å spille dataspill, for å kunne snakke om det. Jeg har jo selv hatt mang en diskusjon med personer, som ikke gjør det. Diskusjoner om dataspill er sløs med tid eller ikke. Om vi lærer noe av dataspill eller ikke. Om det er sosialt eller ikke. 

DATASPILL LÆRER OSS MYE

Dataspill lærer oss mye. Det lærer oss å finne løsninger. Det lærer oss engelsk. Det lærer oss å bruke logikk, tålmodighet, strategi, kreativitet. Det lærer oss å tenke fremover. Dataspill lærer oss å bli nysgjerrige, og undrende. Dataspill får oss til å tenke selv, vurdere, og konkludere. Og dette skjer som oftest uten at vi er klar over det, nettopp fordi dataspill i tillegg er en gøy aktivitet, som vi gjør fordi vi har lyst til det. 


#spill #dataspill #spmg
 

Retrospekt uttaler seg i mediaPå torsdag ble jeg kontaktet av NRK Østfold. WOW NRK?! I know right! 

De skulle skrive en artikkel om pokémon-kort, og ville høre hva jeg hadde å si, etter å ha lest blogginnleggene mine om dette. 

Jeg har jo tidligere sagt hva jeg mener om slike artikler, fordi slike artiklene ofte skrur opp forhåpningene til folk, mer enn de informerer om hva som skal til for å tjene penger på gamle pokémon-kort. Derfor ble jeg lett med på å si et par ord om dette, da NRK tok kontakt. Nå kunne jeg endelig få presisere et par ting, som er viktig å få frem, når man skriver om dette. 

Artikkelen kan du lese her: Pokémon-kort går som varmt hvetebrød 

Det er jo veldig spennende dette her, og det var jo ikke akkurat dette 10 år gamle Trude, trodde hun kom til å gjøre med pokémon-interessen sin, 15 år senere. Hadde jeg kunne dratt tilbake, skulle jeg dratt til 10 år gamle meg, og gitt henne en high five. We did it! 


 #pokemon #pokemon20 #nrk #spmg #kortspill

Husk at du nå kan få Victini til Pokémon XY & ORASDet er altså duket for ny event hos Nintendo, hvor du kan få hendene dine på den søte pokémonen, Victini. 

Denne får du has på med nedlastning via Nintendo Network, og vil være tilgjengelig frem til 24. september. 

Dette er tredje gangen det er event på Victini, hvor den første eventen skjedde når Black&White kom ut i butikkene, i 2011. Det skjer med andre ord ikke ofte.  ​

Dette betyr også, at det snart kommer en ny Mythical Pokémon Collection Box hos BR Leker. Hold øynene åpne i butikken, disse boksene forsvinner fort, og her har jeg en fortelling liggende på lager, til senere, om hvordan jeg endte opp med Manaphy sin box. Noe som trenger et innlegg for seg selv, for det var ikke bare bare, skal jeg si dere! Det hele løste seg, og jeg har til nå, ingen hull i den voksende samlingen. 


#pokemon #pokemon20 #tcg #oras #xy #spill #nintendo #spmg
 

Nå kan du kjøpe, selge, og bytte dine Pokémonkort, også på facebook


Det er kommet en gruppe på facebook nå, for de av dere som ønsker å kjøpe, selge og bytte deres Pokémonkort. 

Men denne gruppen er annerledes enn de vanlige kjøp/salg/bytt-gruppene på det sosiale mediet, Facebook. Man kan nesten si at dette kan utvikle seg til å bli et eget samfunn. 

Her kan du være helt grønn på temaet, og få masse nyttige tips og veiledning. I tillegg kjøres det konkurranser i ny og ne, både utlyste og skjulte - hvor du kan vinne alt fra gavekort på Outland, til Pokémonkort sponset av coolcard.se

Jeg vil absolutt anbefale dere til å bli med her fordi du kan lære så utrolig mye av andre. Og gruppen legger opp til både direktekjøp, og budrunder, med dyktige moderatorer og administratorer, som følger med, og holder orden. Det er også mulig å sjekke verdi på kortene sine her, med gruppens egne tråd om verdivurdering, slik at nettopp du skal få det litt enklere med litt assistanse fra andre. 

Ta turen innom Pokémon Norge - Kjøp/Selg/Bytt dine kort her

For de av dere som skal samle, kan du gjøre noen utrolige kupp, dersom du holder øynene åpne! 

Men husk hva jeg har sagt om å legge ut bilder av kort du vil selge som dette. Fyfy, sant? 


#pokemon #pokemon20 #pokemonkort #facebook #spmg 

Konsoll 2016 er rett rundt hjørnet!Konsoll 2016, er det absolutte stedet å være, for enhver person som har interesse for spillutvikling. 

Konsoll er en konferanse som arrangeres av Spillmakerlauget hvert år, og i år lander arrangementet på 20-21 oktober i Bergen. 
Her vil det komme speakers fra en rekke selskaper, som kommer til å snakke om ulike temaer og erfaringer fra spillutviklingsbransjen. Noen kjører workshops, mens andre holder foredrag.  

Dette er aktuelt for spirende spillutviklere, etablerte spillutviklere og studenter og elever. Det er absolutt verdt det, og en flott mulighet til å utvide nettverket sitt innenfor bransjen. 

Blant annet vil grunnleggeren av Double Fine Productions, Tim Schafer komme på årets konsoll. Claire Blackshaw fra Sony, Dan Cox fra Capybara Games, Martin Kvale fra Krillbite Studios og Peter Curry fra Dinosaur Polo Club, vil også være en del av årets lineup. Dette er mennesker fra en hel rekke felt innenfor lyd, art, programmering o.l. 

Dersom dette er av interesse for deg, kan du finne mer informasjon på konsoll sine nettsider, hvor du også kan bestille billetter. 

Jeg skal heller la noen bilder fra 2015 snakke for stemningen, og aktiviteten for konferansen: 
Alle bildene er hentet fra Konsoll sin facebookpage. 

#konsoll2016 #konsoll16 #konferanse #festival #arrangement #bergen #spill #spillutvikling #spmg

Retrospekt

26, Bergen

Heisann!
Jeg heter Trude, er 26 år gammel, og bor i Bergen.

Jeg studerer Digital Kultur på Universitet i Bergen, og bruker mye av den ekstra tiden min på Hyperion Vest. Jeg er interessert i dataspill, brettspill og Pokémon TCG, og har en tøysete katt som heter Twoface.

For kontakt, kan du sende mail til retrospektblogg@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits