mars 2017

Enkelte kaller det "elektronisk heroin"Elektronisk heroin. Tuller du med meg?

Dere har sikkert fått med dere artikkelen som NRK Trøndelag publiserte forrige uke. Artikkelen handler om at NAV Trondheim anslår at mellom 50 og 60 prosent av unge, som verken går på skole eller jobb, sliter med overdreven spilling, og at dette er verre enn rusproblemer blant ungdom.

Artikkelen i seg selv er bygget opp av antakelser, uten at disse antakelsene blir fulgt opp av håndfast statistikk, eller andre kilder til bekreftelser på dette. Et utsagn fra ansatte på et NAV-kontor er ikke alene godt nok til å bekrefte antakelsen. Heller vet vi ikke egentlig hvilke tall disse 50 og 60 prosentene representerer.  

Ja. Dataspilling er en aktivitet som mange ungdommer bruker tiden sin på, det er det ingen tvil om. Det er en hobby som er kommet for å bli på lik linje med fotball, musikk, dans og drama.

"Enkelte kaller det elektronisk heroin, og de blir fryktelig avhengige av det. De trekker seg vekk fra familie og venner, og sitter alene og spiller" skriver de videre i artikkelen.

Journalistene, og NAV bør heller spørre seg selv om hvorfor dataspill blir en del av hverdagen, når man ikke har skole og jobb å gå til. Hva er det som gjør at denne ungdommen faller utenfor skole og jobb? Og er det egentlig dataspillingen som er årsaken til det, eller sier en bare det fordi det gjør alt enklere? Det er klart det er årsaken for noen få personer, men det blir dumt å si at det er slik for alle.

Jeg har selv vært i denne situasjonen hvor jeg ikke har hatt verken jobb eller skole å gå til, som har ført til en veldig tom hverdag uten mye mål og mening. Det var en tøff periode. Du sitter med en følelse av at du ikke klarer noen ting. En følelse av at du ikke er god nok. Den følelsen kan veie ganske tungt hvis man ikke gjør noe for å distrahere seg selv fra den. For mens ditt liv står stille, driver dine jevnaldrede og presterer hele tiden, noe du spesielt får med deg via sosiale medier.

Så hva gjør du? Du drar på jobbkurs, du sender ut søknader, og du venter. Skal du sitte på rommet ditt og tvinne tomler mens du venter? Nei. Du finner noe å gjøre på.

Dataspilling, for mange, gir en følelse av mestring. Fikk du deg ikke jobb? Kom du deg ikke inn på skolen du ville? Holdt du ikke ut utdanningen? Det var ikke noe for deg? Vel, du klarte i hvert fall å beseire en boss-fight. Du klarte å komme deg til neste level i et dataspill. Du fullførte et spill. Du presterte. På samme måte som hvis du går opp til toppen av et fjell, fullfører en bok, tegner en tegning ferdig, eller løper 10 runder rundt en fotballbane. Du oppnådde noe. Dagene er utrolig lange og tunge i en hverdag uten jobb og skole. Du må fylle tiden med noe, og det er enkelt med dataspilling.

Bilderesultat for you made it meme

Det er klart det er forskjell på hvordan vi alle håndterer en livssituasjon som ikke er optimal. Er det så unaturlig at man trekker seg litt unna venner og familie, når man har det slik? Det synes ikke jeg. Du har jo ikke lyst å innrømme at du ikke får til noe.

Jeg er ganske lei av at media stadig vekk skal komme med slike artikler som dette, og vinkle det som at alle som spiller dataspill er like. For det er vi ikke. Vi spiller alle dataspill på forskjellige nivå, og vi spiller forskjellige typer dataspill, i forskjellige settinger. Noen spiller primært online, noen spiller primært lokalt, sammen med andre eller alene. Noen spiller competativt, andre spiller casual. Det er lett å si at ungdom bruker mye tid på dataspill, men da må man også se på hvordan dagen ellers brukes. Når du er arbeidsledig, er det lett å sitte oppe hele natten å spille. Du har jo ikke noe å stå opp til hver dag.

Ungdom som faller ut av undervisningen, fordi de heller velger å skulke, og drive med andre ting, gjør jo dette også av en grunn. Kanskje det er undervisningen i seg selv som ikke fungerer? Det er mange lærere i dette landet som kunne ha fornyet læreteknikkene sine, spesielt lærere som ikke tilpasser seg til klassen sin. Skolene må bli flinkere på å plukke opp disse elevene. Lærevansker, sosiale vansker, sykdom, både fysisk og psykisk er vanlige årsaker til at man dropper ut, og da må man se på hva som kan gjøre en hverdag med disse vanskene mer håndterbare i undervisningen.

Det blir for lett å si at dataspilling sluker tiden til folk, og skiller dem fra venner og familie. Det blir for lett. Det er så mange flere faktorer som spiller inn på hvorfor det er slik. Det er også for lett å anta at dataspillingen foregår på soverommet, alene, isolert fra verden, når det er så mange forskjellige måter man kan spille dataspill på.

Media må slutte å shame oss som gamer. Det er alltid noen avvik, og vi må heller spørre oss selv hvorfor det er slik, fremfor å konkludere at det man velger å bruke på å få tiden til å gå er grunnen til at man gjør det. Det er så mye mer enn det.


#dataspilling #nrk #nav #ungdom

Norges første Pokémon-messe kommer i år!


I år kommer Norges første pokémon-messe! 

Det har vist seg at Pokémon er en interesse som folk enda ikke har lagt fra seg. Stikk motsatt; har interessen vokst enormt det siste året alene, og nå kommer vår første messe!

Messen vil foregå på Sagene samfunnshus i Oslo, 24.-25.. juni, og vil omfavne alt vi elsker og digger med Pokémon. 

Foreløpig vil messen inneholde følgende aktivitet: 

  • Pokémonkort-utstillinger av samlinger
  • Salg og kjøp av nye og gamle Pokémon-kort
  • Byttehjørne
  • Norgesturnering i Pokémon TCG
  • Norgesturnering i Pokémon-spillene til 3DS

Messen er et initiativ fra Pokémania Samlekortforening, og Pokémon TCG- og VGC-miljøet i Norge, og det blir med andre ord noe for enhver som er interessert i Pokémon. 

Det vil også være en ypperlig mulighet til å møte andre Pokémon-entusiaster, både nye og erfarne, hvor man kan lære mye av hverandre. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du følge eventen på facebook, eller notere mailen din der for å få informasjon tilsendt på den. 

Jeg skal selv ta turen, så jeg håper jeg ser dere der!


#pokemon #pokemonmesse #pokemontcg #pokemania

World to the West har fått slippdato!

Spillselskapet bak Teslagrad, Rain Games, har fått slippdato til sitt kommende spill, som fortsetter å utforske universet, World to the West. Spillet vil komme til våren, 5.mai, og vil være mulig å få til PC, WiiU, Playstation 4 og Xbox One. Samtidig vil det komme fysiske kopier til PC, Playstation 4 og Xbox One til butikkene, og allerede nå kan du legge World to the West til ønskelisten din på Steam.

Gjør det nå, så blir våre norske spillutviklervenner glade!

Spillet vant også nylig "Best in Play"-prisen på GDC, spillutviklerkonferansen som gikk av stabelen i San Francisco siste uken i februar.
Vi kan altså glede oss enormt mye til spillet er i våre egne hender! Vi vet jo allerede at World to the West, ikke følger den samme stilen som Teslagrad, og vi vil få se et spill med et spekter av friske farger, og spennende historie i 3D.

I tråd med nyheten om slippdato, har det selvsagt kommet en ny trailer til spillet, og vi får avslørt mer gameplay, surroundings, og ikke minst; soundtrack! Jeg gleder meg. Dette blir bra!


#spillutvikling #raingames #worldtothewest #slippdato

Hypercamp søker crew!Har du lyst å være del av Norges mest fantastiske sommerleir, Hypercamp? 
Skjønner du ikke helt hva jeg prater om? 

Hypercamp er Hyperions sommerleir, som arrangeres hvert år den siste uken i juli på Hudøy. I år er dette 24.-28.juli, og denne sommerleiren er noe for deg som har interesse for e-sport, rollespill, laiv, cosplay, brettspill, and you name it! 

Som mannskap vil du være med å bidra til at alle deltakerne våre får en fin uke. Du jobber et skift om dagen, og ellers har du fritid til å gjøre det du vil. Oppgavene varierer fra å være en karakter i storlaiven, lage mat, holde bli-kjent-leker, hjelpe kursholdere og ellers ha et godt humør som smitter på andre. Det er så mye variert arbeid, at du ikke en gang merker at du "jobber".På fritiden kan du blant annet være med å spille sandvolleyball, rumpeldunk, chille, spille brettspill, leke med nerf eller boffersverd, og alt mulig annet kult vi har å by på. 

Jeg anbefaler dette på det sterkeste, spesielt om du har lyst å gjøre noe du aldri har gjort før! Jeg har vært med her i så mange år nå, og det har blitt en fast aktivitet for meg om sommeren. Reise og opphold dekkes av Hyperion, og du får møte så mange spennende mennesker, og gjøre mye moro på på en uke. Du kommer ikke en gang til å merke at du er crew! SÅ gøy har vi det! 

Søknadsfristen for å bli crew er 15. mars, og 1.april får du svar på om du har blitt valgt ut. Søknadskjemaet finner du her. Søk i dag! 

Har du noen spørsmål, er det bare å legge dem igjen i kommentarfeltet, så skal jeg svare på det du måtte lure på.

#hypercamp #sommerleir #hyperion

Førsteinntrykk: Nintendo Switch!På fredag tok jeg turen på Platekompaniet og plukket opp en Nintendo Switch, og spillet Zelda: Breath of the wild. Deretter dro jeg hjem, og pakket den inn i fint gavepapir, som senere på kvelden, ble forsiktig pakket opp av verdens tregeste gaveåpner; Patrick i anledning hans bursdag.

Grunnen til at jeg bare kommer til å skrive om førsteinntrykket, er rett og slett fordi Patrick har vært limt til denne konsollen flere dager i strekk nå, og jeg har kanskje fått samlet inn 2 timer spilltid på den -siden fredag. Og nå er det onsdag, og derfor skal jeg gjøre noe jeg aldri gjør i innleggene mine, og det er å skrive en smiley:

: ( 

 INNHOLD: 
I pakken får du med følgende

- Skjermen (selve konsollen)
- To Joy-Con's for høyre og venstre hånd.  
- Joy-Con grip
- Joy-Con wrist straps
- Dock
- HDMIkabel
- Strømkabel
- Manualer

 BRUKERVENNLIGHET:  
Du har fått 3 muligheter for hvordan du kan sette sammen Joy-Con kontrollene. Du kan sette dem på konsollen, du kan ta wrist straps på dem, slik at du holder en i hver hånd, eller du kan sette dem på grippet, og få en mer kjent kontroll ut av det. 

Samtidig har du flere muligheter for hvordan du kan bruke konsollen. 
- Spille på TV'en, ved å ha konsollen i docken. 
- Sette konsollen på bordet, ved hjelp av støtten på baksiden og spille med
1. Joy-Con grip
2. Joy-Con straps
- Du kan bære med deg konsollen og spille med den som en 3DS. 

Pluss: Mange muligheter! Du kan sette opp konsollen på den måten som passer deg best. Jeg anbefaler straps om du vil ligge å sløve i sofaen, og grip hvis du sitter oppreist.
Minus: Når konsollen er så ny, er det knotete og ikke like smooth å ta av og på kontrollene. Med Joy-Con straps er det også en egen lås, som må holdes nede, og en knapp på baksiden som må holdes inne, når du skal løsne dem. Jeg forestiller meg at dette blir enklere med tiden, når delene er mer brukt. Men nå når disse er så nye, er det noe knotete. 
 TIPS:  Skaff skjermbeskytter til konsollen. Ripene er dømt å komme, enten fordi du tar den mye med deg ut, men også hvis du er litt hardhendt ved å sette konsollen ned i docken.  OPPSETT: 
Konsollen er enkel å få på plass. Du plugger inn strøm og HDMI-kabel, og setter konsollen ned i docken. Ha derimot docken i en tv-hylle som har litt høyde, eventuelt ved siden av TV'en dersom du ikke har barn eller dyr, slik at du enklere kan løfte konsollen ut og inn av docken. Det er også mulig å ha docken liggende, men ettersom det mangler noe som gir den lille ekstra tryggheten for at den kan ligge sånn, så ville jeg ikke gjort dette. Det kunne for eksempel være tillagt noen form for gummi langs skinnene, slik at oddsen for at konsollen kan skli ut, ville vært mindre.  

Ledningene blir dekket til av et lokk på konsollen, og de har til og med hatt de flate HDMI-kablene i tankene, når de har designet utgangen til ledningene. Perfekt! Jeg skulle derimot ønske at USB-utgangen og HDMI-utgangen kunne ha byttet plass, slik at HDMI-kabelen ikke blir liggende i en slitende vinkel. 

Det er altså mulig å sette konsollen på bordet, men dette ENE støttebenet på baksiden, er ikke nok. Jeg ville ikke satt konsollen på flybrettet slik som de gjorde i traileren, for å si det slik. Den velter altså veldig lett ved bevegelse av underlaget. De skal jo få litt skryt for at de har lagt til gummi på enden av støttebenet, men det er et stort trekk at det kun er et støtteben, og et enda større trekk er det at støttebenet er så svakt laget, og lett kan knekke. Pluss: Enkel å få på plass i stuen. Ser bra ut! Lokk som dekker ledningene, med utgang som passer til HDMI-kabler som har flat kabel, og derav større bredde. Gummi på støttebenet på konsollen. 
Minus:  Inngangen til USB og HDMI kunne ha byttet plass, for å unngå vinkelen som HDMI-kabelen får. Et støtteben er ikke nok, og ikke når det kan knekke så lett. Anbefales ikke til bruk på fly, tog, og lignende, da den lett velter dersom bordet rister litt. 

 NINTENDO ID: 
Er det noe jeg hater med Nintendo, så er det hvordan deres Nintendo ID fungerer, spesielt om du har glemt hvilken mail du har brukt på ID'en din, fordi du også har glemt passordet. Nintendo ID må du ha på plass for å benytte deg av e-shoppen, og når du glemmer innloggingsinformasjonen din er det et helvettes (unnskyld språket) makkverk å få orden på dette.

Men, det skal ikke gå ut over konsollen, for dette er et makkverk uansett hvilken konsoll du er på. Både Wii U, 3DS og nå Switch. 

 TIPS:  Nettopp laget deg en Nintendo ID? SKRIV DET NED. Legg informasjonen på en plass der du vet du kan finne det igjen. Men unngå å lagre det på mail og telefon, spesielt om du har lagret kortinformasjonen din på kontoen. Grunnen til at jeg oppfordrer deg til å gjøre det på denne måten, er at det er så mye enklere for deg å heller finne det igjen på en lapp, enn det er å gå gjennom hele prosessen for å finne det ut gjennom Nintendos tjenester. Makkverk, sier jeg! MAKKVERK.

 INTERFACE: 
Konsollens interface er helt grei. Den føles fortsatt litt naken, men jeg har egentlig ikke noe imot dette, da det fortsatt er enkelt å forstå hvor man finner hva, og ikke minst - navigere seg rundt om. Interfacen til Wii U var blant annet fylt av mye "støy" med forstyrrende elementer, og mas.

På Switchen trenger man heller ikke å måtte bytte bruker før man starter opp et spill, da du blir spurt om hvem som spiller, når du starter spillet dersom det er flere brukere på konsollen. Superbehagelig! 

Pluss: Enkelt, stilrent, brukervennlig! 
Minus: Litt nakent, men det er helt ok.

 

 SPILLKASSETTENE: 
Spillene til konsollen, kommer nå i chip, og ikke disc. Kassetten til spillet virker noe svak. Hvis du rister på den, kan du høre at delene ikke er like kompakt, som 3DS-spillene er.  Det for min del, gjør at jeg føler jeg må være så voldsomt forsiktig, når jeg tar spillet ut og inn av konsollen.

Spillkassettene er også veldig små! Det er altså veldig lett å rote dem vekk, dersom de ikke blir lagt i coveret sitt med en gang. En annen bekymring vil jo være at barn lett kan svelge dem, men for de som ikke har fått det med seg, så er det et stoff på spillet som smaker helt forferdelig hvis man legger tungen på dette, som skal forhindre situasjoner som det. Min bedre halvdel, Patrick, har selv smakt, og det så ikke veldig godt ut, fra hans ansiktsuttrykk å dømme.

Pluss: Spillet er dyppet i et stoff, som gjør at barn (eller dyr) ikke vil spise det, eller putte det i munnen flere ganger. 
Minus:  Spillet lager lyd, når du rister på det, og virker derfor ikke veldig solid. 

 TIPS:  Ikke smak på spillet! Med mindre du er veldig nysgjerrig da, men nå er du altså advart!  KONTROLLENE: 
Ved første opplevelse, virket Joy-Con kontrollene veldig små, men etter å ha brukt dem litt, var det sånn sett helt greit, da du skal ha lengde på fingrene dine til å nå alle knappene også. Som for eksempel - og +, som man bruker en del i Zelda. Dersom du spiller med Joy-Con straps, får du utbytte av hele kontrollen med hånden din. Uansett hvor fingrene dine er, kan du nå knapper, som kan komme til bruk. 

Men at Nintendo fortsetter å lage glatte spaker, irriterer meg. At de enda ikke kan se at opplevelsen ville vært bedre, om spakene hadde hatt en ruglete tekstur på skapen begriper jeg ikke. Tommelen sklir lett av dersom man holder for hardt på den, eller svetter på fingrene. 

Det er derimot veldig sweet at alt som skal til for å ta et screenshot er en enkel knapp nå, som gir deg enkel tilgang til å ta bilder mens du spiller. Kontrollene er også relativt behagelige å holde i hånden, både i Joy-Con grip og Joy-Con straps, samt innstallert på skjermen. 

Men noe som er veldig negativt, er at kontrollene mister signal med konsollen så lett, dersom noen går mellom konsollen og kontrollene blant annet. At det skal så lite til, er ikke optimalt. Her har både Wii og WiiU prestert bedre enn Switch. 

Pluss: Lett å holde i hendene, behagelig, screenshot-knapp(!) og mange muligheter som hvert individ kan tilpasse seg. 
Minus: Kontrollene mister lett signal når noe blokker konsollen.  HELHETLIG INNTRYKK: 
Jeg er veldig fornøyd med konsollen. Det forundrer meg fortsatt at et så lite beist, kan romme så mye. Likevel, er det småting som kunne vært bedre, men det er ikke noe som gjør at jeg kommer til å be dere vente med å få tak på konsollen. Den er amazing, akkurat slik jeg håpte, og jeg vil anbefale den på det sterkeste! Det gleder meg at Nintendo har levert noe så flott og innovativt til spillverdenen. 

Men det er klart; det KUNNE vært flere spill på lanseringsdagen, men Zelda: Breath of the Wild veier enormt opp for dette, og er absolutt et spill som gjør det verdt det.

 Tl;Dr OPPSUMMERING: 

Pluss: 
+ Mange muligheter for hvordan du kan spille med konsollen, og bruke kontrollene. 
+ Enkel å bruke, enkel å få på plass.
+ Ser smashig ut!
+ Lokk som dekker ledningene på baksiden, med utgang som passer for HDMI med flat ledning.
+ Gummi på støttebenet på baksiden av konsollen.
 + Interfacet er enkelt, stilrent, og brukervennlig. Bruker kan skiftes når man starter opp spillet, fremfor å gjøre dette på forhånd. 
+ Spillene er dyppet i et stoff, som gjør at de smaker fælt. På den måten unngår man at dyr og barn svelger det like lett. 
+ Kontrollene er lette å holde i hendene.
+ Screenshot-knapp! 
+ Grafikken på konsollen er vakker, selv på den lille skjermen! 

Minus: 
- Litt knotete og tungvint å skifte oppsettet på kontrollene, men det vil komme seg når delene er mer brukt, og mindre ferske. 
- Inngangen til USB og HDMI kunne ha byttet plass, for å unngå awkward vinkel på kabel. 
- Et støtteben er ikke nok, det skulle vært to, og konsollen velter lett dersom underlaget er i bevegelse. 
- Interfacet er litt nakent, men det er helt ok for min del. 
- Spillkassettene kunne vært litt mer kompakt, da de lager lyd dersom du rister dem. 
- Kontrollene mister signal altfor lett hvis noe blokker konsollen/kontrollene når man spiller. 

 TIPS: 
1. Skaff skjembeskytter til konsollen for å unngå riper.
2. Ikke smak på spillene! Det smaker fælt!
3. KJØP ZELDA: BREATH OF THE WILD!


#nintendo #switch #vurdering #konsoll

Retrospekt

26, Bergen

Heisann!
Jeg heter Trude, er 26 år gammel, og bor i Bergen.

Jeg studerer Digital Kultur på Universitet i Bergen, og bruker mye av den ekstra tiden min på Hyperion Vest. Jeg er interessert i dataspill, brettspill og Pokémon TCG, og har en tøysete katt som heter Twoface.

For kontakt, kan du sende mail til retrospektblogg@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits