Slik kan du verdivurdere kortene dine

Det er mange av dere som sender meg mail og spør om jeg kan hjelpe dere med å verdivurdere kortene deres, slik at dere kan selge dem eller få et anslag på hva samlingen deres er verdt. Jeg tenkte derfor at jeg kunne skrive et innlegg om akkurat dette, slik at dere kan se hvordan jeg gjør det.

Jeg kommer ofte over en del som henter verdien på kortene sine fra ebay, uten å bruke sold listings. Eller som glemmer å ta høyde for tilstanden på kortet etter å ha lest nok en artikkel fra media, som hevder at kort er gull verdt. 

Dette innlegget tar ikke for seg PSA-graderte kort. Det eneste du trenger å vite er at det er en forskjell på graderte og ikke-graderte kort, og at du må passe på at du ikke sjekker verdien PSA-kort, når du ikke har det.

 TILSTAND: 

Dette er viktig. Tilstand er alfa og omega når det kommer til verdien på dine kort. Kortet er ikke verdt det samme i slitt tilstand som det er i mint tilstand. 
Tilstand måles som regel i mint, near mint, lightly played, moderately played, heavily played og damaged. 

En oversikt over hva som faller inn i de forskjellige kategoriene kan du se finne på denne lenken.
Denne guiden er godt utformet, og illustrerer på et generelt basis hva som faller innenfor hver kategori, veldig nyttig for deg som er fresh i gamet. Denne er relevant for alle typer samlekort (F.eks. magic, yu-gi-oh, fotballkort osv.)


Illustrasjon hentet fra tcgplayer sin guide

 FØR DU SKAL FINNE VERDIEN: 

Når du har klassifisert tilstanden på kortene dine, og er klar for å finne verdien på dem via ulike nettsider, er det likevel et par ting du bør dobbeltsjekke på kortene. De små tingene du ikke legger merke til med en gang, kan nemlig ha en stor betydning. Så sjekk disse tingene: 

1. Er kortet first edition? 
2. Er det shadowless?
3. Er de i holo eller reverse? 
4. Hvilket språk er det på kortet? 
5. Er de feiltrykket på noe vis? 

Disse kortene ser kanskje like ut med første øyekast, men her er det mange forskjeller. Kortet til venstre er 1. edition og fra base set, og er shadowless (ingen skygge på rammen). Kortet til høyre er ikke 1. edition, og er fra base set 2 og er ikke shadowless fordi det har skygge på rammen. Dette er ting man må se nøye etter på eldre kort, da det kan gi en verdiforskjell. 

Feiltrykk: 
Feiltrykk er lurt å se etter. Feiltrykk er kort som på noe vis har en trykkfeil ved seg til tross for at de er offisielle og ekte kort. Det er lett å tenke at feiltrykkede kort er det samme som falske kort, men dette stemmer ikke. Noen kort med feiltrykk er mer verdifulle, enn kort som har fått feiltrykken korrigert. Men det kan også være omvendt.  

En god oversikt over feiltrykkede kort kan du se på denne siden hos Bulbapedia. 

 KORTENE SOM ER VERDT Å SJEKKE:  

Du trenger ikke gå gjennom hvert eneste kort i samlingen din når du skal finne verdi. Helt vanlige kort som er common, uncommon eller rare uten noen form for glins er ikke nødvendig å bruke tid på, for det er ikke her verdiene ligger. 

Kort du vil sjekke er de som er holo, reverse, EX, BREAK, GX, full arts, secret rares og ancient trait samt promo-kort, da det oftest er disse som er av interesse for mange samlere, spesielt i nyere tid.  

 TROLLANDTOAD.COM: 

Det er mange som bruker trollandtoad-priser når de skal selge kortene sine. Dette er veldig vanlig, og det er også en enkel nettside å bruke.
Her kan du søke opp kortene dine ved å skrive inn navnet på pokémonen og kortnummeret f.eks. Da får du opp de ulike variantene av kortene som de har eller har hatt i nettbutikken sin. 

Finner du ikke kortet du ser etter må du derimot benytte deg av en annen side, som f.eks. ebay.  

Merk at kortene i dette bildet har forskjellige verdier, og det er fordi det er forskjellige utgaver av kortet med samme illustrasjon. Det er derfor du må se etter de små tingene som utgjør denne forskjellen.  

 EBAY: 

Ebay er en annen nettside du kan benytte deg av for å verdivurdere kort, men det er ikke like lett som det er på trollandtoad. Her søker du etter det du ser etter, og i valgmenyen til venstre må du sjekke av "sold listings" alternativet. Grunnen til at du må gjøre dette er fordi det er en viss forskjell på hva selgere ber om for varen, og hva kjøperne faktisk har betalt ved gjennomførte salg. 

Med sold listings kan du se hva markedet er villig til å betale for kortene og anslå en ca. verdi utifra resultatene, men du må også beregne inn tilstanden på kortet ditt i dette. Når du skal bruke ebay, bør du også se vekk i fra fraktkostnadene ettersom du ikke skal kjøpe, men anslå verdi. 

Det er mange som bruker ebay for å anslå verdien utifra markedet, men glemmer ofte å bruke "sold listings", og ender opp med helt syke tall når de skal selge. 


Her har jeg søkt etter Pikachu fra Base set under sold listings på engelsk. Når du søker kan du legge til flere kriterier som rarity, utgaver og lignende for å begrense resultatet.  

 HVORFOR DU BØR VÆRE NØYE MED DETTE: 

Det tar tid å verdivurdere kort, spesielt om du har mye liggende, og det er viktig at det gjøres nøye dersom det skal selges. Hvis du er nøye på det, blir nemlig kortene dine solgt fortere, og du slipper diskusjoner med kjøpere som er uenig med deg. Det er også en fordel å kunne dette, spesielt om du selv er ute etter å kjøpe kort. Da kan du se om prisene på varer du er interessert i er legit, og du slipper å bruke mer penger enn nødvendig i første omgang. 

 KORT HUSKELISTE:  

  • Sjekk tilstand
  • Vit hvilken utgave av kortet du faktisk har
  • Bruk sold listings når du bruker ebay
  • Vær nøye, så blir det enklere for deg å selge
  • Verdier endrer seg. 
  • Aldri stol på det media forteller deg om kortverdier. They don't know shit.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Retrospekt

26, Bergen

Heisann!
Jeg heter Trude, er 26 år gammel, og bor i Bergen.

Jeg studerer Digital Kultur på Universitet i Bergen, og bruker mye av den ekstra tiden min på Hyperion Vest. Jeg er interessert i dataspill, brettspill og Pokémon TCG, og har en tøysete katt som heter Twoface.

For kontakt, kan du sende mail til retrospektblogg@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits