Hvordan oppdage falske pokémon-kort: Level 1 [Grunnleggende]


Fremover kommer jeg til å skrive noen innlegg om hvordan du kan skille de falske pokémon-kortene dine fra dine ekte. Guiden vil bygge seg opp i flere deler, og i bunnen av innlegget, vil du kunne navigere deg mellom de forskjellige temaene vi skal ta opp, etter hvert som innleggene kommer ut.  

I dette innlegget begynner vi med den grunnleggende informasjonen, og jeg kommer til å forholde meg til engelske kort. Vi skal altså bruke de enklere metodene på å skille de falske kortene fra de ekte, uten at det krever at du må kunne så mye om pokémon. 

 STØRRELSEN PÅ KORTET 

Har kortet samme dimensjoner som de ekte kortene dine? Dette kan du enkelt finne ut ved å legge et ekte kort sammen med et kort du mistenker er falskt. Noen ganger er det helt åpenbart, og du ser det med en gang, men andre ganger sniker noen seg gjennom likevel. 

Ved å sammenligne størrelser på kort, vil du se at noen kort er bredere eller høyere enn andre, og omvendt. Noen kort er bare mindre, mens andre er større. 

Dette er kanskje den kjappeste måten å luke ut kort som er falske, uten at det krever så mye av deg. Men det er klart, de som produserer falske kort, gjør dette på forskjellige måter, og bare fordi kortene med feil dimensjoner er luket ut, så betyr ikke det at samlingen din er fri for falske kort.


Her har vi et ganske flott eksempel. Dette kortet er jo et av de lateste falske kortene jeg har sett.

 SE PÅ BAKSIDEN AV KORTENE 

Snu kortene dine, og se på baksiden, heller enn fremsiden. Baksiden av kortene har aldri endret seg, og har alltid hatt samme design, både i form og farge. Men husk at japanske kort har annet design på baksiden av kortene, enn det de engelske har.   

Er baksiden av kortene dine like? 

 • Er fargene riktig?
  • Blåfargen er gjerne lysere på falske kort, enn på de ekte. I noen tilfeller er den også mye mørkere. Dette har med at de som lager falske kort, ikke har en printer som klarer å trykke den rette fargen. 
  • Fargene på poké ballen og "Pokémon" kan også ha avvik, selv om blåfargen er riktig. 
 • Er "Pokémon" skrevet riktig? 
  • Legg merke til om det står "Pokemon" eller "Pokémon" 
  • "Pokémon" skal også kunne leses med poké ballen under seg. Hvor bunnen av bokstavene er nærmest poké ballen, og ikke toppen. 
 • Ser poké ballen riktig ut? 
  • Poké ballen skal være vist samme vei, som motivet på forsiden av kortet, slik man leser kortet.
  • På noen falske kort, er poké ballen riktig vei, men fargene er på feil plass. Altså, hvit på toppen, men rød på bunnen. 
 • Står det "TM" på kortet? 
  • På ekte kort, står det "TM" i hvite bokstaver, etter "Pokémon"-logoen. Dersom dette mangler, eller har en helt annen farge enn hvit, er kortet falskt. 
 • En sjelden gang, kan man også oppleve at et engelsk kort, har den japanske baksiden, og omvendt. Det er ikke veldig ofte det skjer, men det er en mulighet. Og derfor også noe å legge merke til. 

Tl;dr: 


Her kan du se tre kort, hvor to av de er falske. Kortet til venstre er ekte. Her kan du se at kort nr. 2 mangler TM, og har en svak blåfarge på ramme og bakgrunn, og en mørkere gulfarge i bokstavene. De har fått til blåfargen i knappen på poké ballen derimot. Det tredje kortet er Bulbasauren jeg viste dere lenger oppe. Her er fargene mye sterkere og mørkere, samt at størrelsen er feil. 


Det første kortet er designet på bakgrunnen til de japanske kortene. I 2002 endret de designet til kortet du ser i midten, og det tredje kortet er det vi er mest kjent med. 

 BØY OG KJENN LITT PÅ KORTENE 

I mange tilfeller, kan man kjenne at et kort er falskt, og det er en del ting man kan kjenne forskjell på.  

 • Kjenn på kantene der kortene har blitt kuttet. Lener kartongen til kortet seg i en retning, slik at den ene siden er noe skarpere, og den andre siden er noe rundere, er kortet antakeligvis falskt.
  • De som lager falske kort, har ikke nødvendigvis tilgang til papirkuttere av høy kvalitet, og da har kartongen en tendens til å bøye seg, slik som tykkere papir du klipper med saks.
 • Bøy litt på kortet. 
  • Falske kort bøyer seg ganske lett, mens ekte kort er litt mer motvillige til dette. Du kommer til å merke at de ekte krever litt mer å tøye på enn de falske, noe som har med at de falske kortene, ofte er mye tynnere enn de ekte også. 

 LYSTESTEN 

På noen falske kort, kan kvaliteten på papiret som er brukt, være svært lavt. Hvis du mistenker at et kort er falskt, kan du ta dette kortet mot et sterkt lys, og se om du kan se gjennom det, eller se om du ser baksiden av kortet, gjennom forsiden. Dette kan du ikke på ekte kort, fra de engelske settene. 

Det er likevel ikke en idiotsikker måte å avgjøre om et kort er falsk, ved å bruke lystesten. Noen falske kort har tykkere papir, enn andre, men da vil det være andre ting som spiller inn, som avslører. Bulbasaur-kortet som jeg har vist dere tidligere i dette innlegget, er for eksempel et kort som ikke funker med lystesten, fordi det er for tykt. Men igjen, det kortet har så mange andre tegn at det er helt latterlig. 


Her har du et godt eksempel på hvordan det ser ut, når du utfører lystesten på et falskt kort. Her kan du se motivet på bakgrunnen, og det klarer du helt fint ved å bruke lommelykten på telefonen din, som heller ikke stråler ut så voldsomt mye varme, slik som lamper gjerne gjør. Men det er viktig å være klar over at lyset du bruker må være noe sterkt. Her må jeg for eksempel ha kortet ganske nært lyskilden, for å kunne se ting. 
 

Dette kortet er ekte, og jeg kan ikke se gjennom det, når jeg holder lyset fra samme avstand som med det falske. Hvis jeg legger kortet oppå lyset derimot, kan jeg se en liten lysflekk skimte gjennom, men jeg kan ikke se noen antydninger til baksiden av kortet. 

 RIV KORTET 

Hvis du har et kort som du er ganske sikker på at er falskt, kan du rive dette i to. Ta et gammelt energy-kort, som du river i to for å sammenligne. Du vil fort merke at det er veldig forskjellige kvalitet på kortene. Et ekte kort krever litt arbeid for å rive opp, samt "pille av" overflaten, mens dette på et falskt kort vil være veldig enkelt. Du vil også se en forskjell, som du kan se illustrert i bildet under. Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 1 [ Grunnleggende ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 2 [ Kjenn dine pokémon ]
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 3 [ Mistanker før kjøp ]  
Hvordan oppdage falske pokémon-kort - Level 4 [ Vit hvordan kortene skal se ut ] - Kommer 

Ellers vil jeg oppfordre dere til å sjekke ut den fantastiske kunsten til @itsbirdy på instagram. It's amazing!


#pokemon #pokemon20 #pokemonkort #falsk #ekte #guide #spmg

4 kommentarer

ingamename

30.09.2016 kl.20:32

Mye info, dette skal brukes vis jeg finner alle mine gamle kort

God helg

Retrospekt

01.10.2016 kl.18:13

ingamename:
Kjekt at dette vil være nyttig ! ^^

Ha en strålende helg :3

Arve Rødland

11.04.2017 kl.13:22

Hei hei!

Takker for meget gode sider om falske kort.

Har gått igjennom samlingene og oppdaget minst 100 falske kort kun

utfra "TM" bokstavene på baksiden.

Disse manglet som du skriver på sidene.

Hva anbefaler du at en gjør med de falske kortene?

Rev i stykker noen for og sammenligne papiret og ganske riktig, det var vesentlig forskjell på kvaliteten.

Hvitt papir på de ekte og mye mørkere på de falske.

Skulle gjerne hatt mere kompetanse på dette.

Ville gjerne tatt for meg samlingen og fått bort alle de falske, men mangler nok kunnskaper om det.

Har du noen forslag til tiltak jeg kan gjøre?.

Helsing Arve Rødland

Retrospekt

11.04.2017 kl.19:26

Arve Rødland:
Hei Arve!

Så godt å høre at guiden har funket for deg!
Det du kan gjøre med falske kort, er rett og slett å bare kaste dem. Da unngår man at de blir sirkulert rundt, og de har jo verken verdi eller nytte :)

Jeg jobber fortsatt med et nytt kapittel til guiden, men det tar litt tid da jeg må finne en god måte å forklare aspektene på en enkel måte. Den vil ta for seg skrifttyper, størrelse og plassering av ikoner og diverse. Men i mellomtiden kan jeg anbefale youtube-videoer. Det er mange gode videoer som forklarer litt mer i dybden hva du kan se etter.
Et enkelt "fake pokemon cards guide"-søk gir deg mange videoer du kan sjekke ut, som tar for seg både nye og eldre pokemon-kort.

Håper dette hjelper litt på, og ha en fin påske! :)

Skriv en ny kommentar

Retrospekt

26, Bergen

Heisann!
Jeg heter Trude, er 26 år gammel, og bor i Bergen.

Jeg studerer Digital Kultur på Universitet i Bergen, og bruker mye av den ekstra tiden min på Hyperion Vest. Jeg er interessert i dataspill, brettspill og Pokémon TCG, og har en tøysete katt som heter Twoface.

For kontakt, kan du sende mail til retrospektblogg@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits