Skal du selge Pokémon-kortene dine?

De siste dagene har det ramlet en del spørsmål inn fra dere. Spørmål om både pokémon go, og pokémon-kort. Jeg tenkte jeg skulle samle opp disse spørsmålene, og lage en ny guide til dere, og denne gangen vil temaet omhandle hvordan man skiller kortene fra hverandre. 

Tv2 har nemlig kommet med en ny artikkel, "De gamle Pokémon-kortene dine kan være verdt tusenvis av kroner". Dette resulterer i en hel haug av useriøse selgere, som legger ut annonser på Finn. Jeg har klart å finne annonser som gir meg hakeslepp, og jeg kan ikke begripe hva folk prøver å selge kortene sine for. 

Jeg har blant annet kommet over en rekke, ekstremt stygge, ødelagte kort, som folk prøver å selger for opp til 5000 kr. Et kort. Et ødelagt, herpet, forferdelig kort. Et kort, som ikke en gang er verdt EN krone. Men hva forventer man? Selvsagt mister folk hodene sine, når media forteller om noe som "kan" være en god idé. 

Jeg har jo tidligere skrevet om dette temaet, men denne gangen tenkte jeg å rette meg mot dere som ønsker å selge kortene deres, og gå enda litt mer detaljert til verks. De aller fleste av dere har nok hatt samlingen deres liggende på loftet i en lang tid, og har glemt hva du har. Hvordan skal du skille kortene dine, og hva bør du se etter? 

SORTÉR KORTENE DINE 
Det er lenge siden du har sett på kortene dine. De har vært sturet vekke i mange år, din mor har kastet alt i en kasse gjennom tiden, og rotet til det systemet du hadde da du var mindre. Eller verre - din mor har bare beholdt noen av kortene, og kastet resten. Yikes!

Før du kan finne ut om du har noen kort av verdi, bør du sortere ut alle skadde kort. Jeg liker å sortere dem i bunker, hvor du har skikkelig stygge kort, litt stygge kort, og fine/veldig fine kort. Skikkelig stygge kort kan du enten kaste, eller beholde for sentimental verdi. Men selge dem? Det kan du glemme.

Litt stygge kort, kan du klare å selge, men blodpriser kan du holde deg unna. Om du bare er ute etter raske penger, kan du heller selge dem for en rimelig pris, men flere tusener, får du nok ikke. 

Bunken med de veldig fine kortene, er de kortene du vil se grundig gjennom.HVA SKAL JEG SE ETTER?
1. Hvilket sett er kortet fra?
2. Er det 1st edition?
3. Er det shadowless?
4. Er det trykkfeil?

Her har du en oversikt: 


Det er mange feiltrykkede kort, og disse har høy verdi. En oversikt over noen av disse kan du lese om her. Dette er litt mye å sette seg inn i, og jeg vil heller dedikere et helt innlegg om dette for seg selv, heller enn å ha det med her. Men det er altså feiltrykkede kort, som har mest verdi, og er det du bør bruke tid på å se etter hvis du skal selge kortene dine. 

HVILKET SETT ER KORTENE DINE FRA? 
Hvilket sett kortene dine er viktig å få fram. Her har du en liten oversikt over ikonene som knyttes til de forskjellige settene, fra de tidligere årene. En komplett oversikt kan du finne hos bulbapedia, hvor du kan se settene fra tidenes morgen, og frem til i dag.

LEGG LITT ARBEID I ANNONSEN DIN:
Jo mer arbeid du legger i annonsen din, jo bedre blir den. Dersom du vil nå ut til de som faktisk er interessert i pokémon-kort, så appellerer en seriøs annonse mer enn noe annet. Jeg vet i hvert fall at jeg ikke er interessert i annonser med tekster som dette:   


Jeg sitter da igjen med en masse spørsmål. Og jeg vil helst gå rett på handel, fremfor å grave meg frem til informasjonen om det jeg potensielt skal kjøpe. Scenariet er som oftest at jeg bruker masse tid på å finne ut av ting, og så får jeg melding dagen etter om at noen har kjøpt kortene, og det er sløs av min tid. 

Når jeg skal kjøpe pokémon-kort vil jeg vite følgende: 
- Kan kortene kjøpes separat?
- Hvilke sett er kortene fra? 
- Betaler jeg eller kjøper frakt? 
- Dersom selger ikke vil sende, hvorfor? 
- Dersom selger vil selge til høyeste bud oppgitt, hvordan kan jeg vite at selger har mottat bud, og at hen ikke bare sier det, for å presse meg? 
- Hvor mange kort kjøper jeg dersom de selges samlet? 

Spørsmål som dette, er det viktig å få frem svaret på før jeg lurer på dem. 


Annonser jeg setter enda mer pris på, er annonser der selger har listet opp alt. Nummer på kortet, navnet på pokémonen, hvilket sett, presentert med gode bilder. 

TA GODE BILDER AV KORTENE DINE: 
Dette har jeg sagt før, og jeg sier det igjen. Ta gode bilder av kortene dine. Ta bilder der du får frem tilstand på fremside, bakside, og eventuelle kanter. 
Ikke ta bilder med kort slengt i en kasse. Ikke ta bilder med altfor mange kort i et bilde. Ta maks 9 kort på et bilde, gjerne horisontalt, og uten gjenskinn fra lys, blitz, eller i plastlommer. 

Jeg kjøper for eksempel aldri kort, der en selger bare har tatt bilde av esken, der kortene ligger hulter til bulter. Aldri. 

HVA ER KORTENE VERDT?
Det er ikke et spørsmål jeg vil svare for hver og en av dere. Men jeg kan heller levere en liste over sider som går an å bruke for å finne det ut. Prisene hopper opp og ned hele tiden, og det er en del arbeid bak det å finne ut hva det er verdt. 

Pokemon prices er en grei side å bruke, utover det bruker jeg selv også ebays sold listings. Det er en vesentlig stor forskjell å se på hva folk selger kortene for, og hva de faktisk blir solgt for. Veldig stor forskjell. Bruk sold listings om du skal sjekke på ebay

OPPBEVARING AV KORT I DET LANGSIKTIGE LØPET: 
Om du bare skal selge kortene nå, for å bli kvitt dem, og samtidig tjene en slant med penger, kan du se vekk i fra dette. Men om du vil vente noen år til anbefaler jeg at du oppbevarer kortene dine i permer, hvor kortet også har sleeves på seg. Det forlenger levetiden, og tilstanden til kortet betraktelig. Fine kort, bør  behandles deretter, for tilstanden har veldig mye å si på verdien. Er det EN ripe på kortet, går det ned i verdi. 
Men hvorfor må jeg ha sleeves på dem når de ligger i perm? Hver gang du tar kortet ut og inn av lommen, så gir dette også slitasje over tid. Og slitasje, som sagt, minker verdien, og det er det ikke noen vei rundt. 

Har du spørsmål, er det bare å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet. Jeg har som sagt, lyst til å lage et eget innlegg for feiltrykkede kort, som kommer senere. Men inntil videre kan du også sjekke ut denne facebook-gruppen: Pokémon Norge - Kjøp/selg/bytt dine kort her
Her kan du lære mye, og finne kort som kanskje ikke er tilgjengelig på finn.no. Ganske greit! 


#pokemon #pokemonkort #pokemon20 #verdi #salg #guide
 

5 kommentarer

Kibo

07.08.2016 kl.05:37

Interessant. Jeg spiller Magic the gathering og har hundrevis av kort, men jeg fant nylig de gamle pokémonkortene mine. Jeg skjønner ikke helt hva du mener med feiltrykket og 1th edition.. Vil gjerne vite litt mer om det før jeg sjekker om jeg har noe som er verdt noe. Jeg samlet på Unknown kort før, så jeg har kanskje en sjelden eller to der. De ligger fint i permen min og har aldri blitt tatt ut eller inn. Nå ble jeg nysgjerrig :3

Retrospekt

07.08.2016 kl.15:07

Kibo:
1st edition-merket, er et merke på pokémon-kort som man kan finne på de første settene, opp til Neo Destiny settet, og med unntak av Base set 2.
Dette er et merke som øker verdien på kort.

Trykkfeil kan du få en liten oversikt over, dersom du klikker på lenken jeg la til i teksten. (Under overskriften "Hva skal jeg se etter?" , der ser du også hvor 1st edition-merket er plassert på kortet) Der har du en liten oversikt over hvilke trykkfeil som finnes :)

Men bare det at kortene dine har blitt tatt så godt vare på, er en stor fordel, dersom du vil selge dem ^^

Unge V

11.08.2016 kl.13:30

Har mange mange mange

Tante Rose

08.09.2016 kl.19:18

Hei, hvor finner jeg flere striper av den tegneserien du har nederst i denne posten? Den var artig. :)

Retrospekt

08.09.2016 kl.22:02

Tante Rose:
Du finner mer på dorkly.com, cad-comic.com (ctrl+alt+delete som han heter) har også mange bra striper ^^

Skriv en ny kommentar

Retrospekt

26, Bergen

Heisann!
Jeg heter Trude, er 26 år gammel, og bor i Bergen.

Jeg studerer Digital Kultur på Universitet i Bergen, og bruker mye av den ekstra tiden min på Hyperion Vest. Jeg er interessert i dataspill, brettspill og Pokémon TCG, og har en tøysete katt som heter Twoface.

For kontakt, kan du sende mail til retrospektblogg@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits