Dette må du være obs på dersom du skal kjøpe eller selge Pokémon-kort


For en måned siden, la dagbladet ut en artikkel ved navnet "Har du disse, kan du sitte på en gullgruve". De snakket selvsagt, om Pokémon-kortene til folk. Det som er problemet med slike artikler, er hvordan de fremstiller at produktet har en høy verdi, uten å nevne at kvaliteten og tilstanden på dem er viktig. 

Dette skal jeg gå grundig gjennom i dette innlegget. For det som skjer når slike artikler kommer ut, er at folk overpriser det de skal selge. Dette skjedde også, når artikkelen om N64-spill, og retrokonsoller kom ut. Personer som hadde disse spillene, priset dem opp i skyene, og så solgte de spillkassetter med ødelagte klistremerker, som det også var tusjet navn på. Du får ikke mye for dem, når de er dårlig behandlet altså. 

Dette merker jeg skjer nå, med Pokémon-kort. Det er folk som selger slitte kort fra første generasjon på finn, til 100 kr stk (dette gjelder de i glins). Disse har slitte hjørner, riper, og vannskader. Styr unna! De er ikke verdt det. 

Først må du vite litt om kortene dine. Det er mange der ute, som ikke har peiling på hva de har. Dette kan utnyttes av folk som har peiling, og du vil få mindre for kortene dine, men det kan samtidig gå andre veien, hvor du ender opp med å kjøpe/selge et kort for mye mer enn det er verdt. Jeg kommer ikke til å bruke dette innlegget til å fortelle deg hva hvert eneste kort er verdt, og det er fordi verdien hopper ganske mye opp og ned.  

Gå gjennom samlingen din, og sortér kortene dine. Se etter disse tingene, og for ordens skyld, sortér dem etter hvilket sett de tilhører, og luk ut slitte og stygge kort. Sjekk derfor både fremside og bakside på kortene. Uansett om de er common eller rare, fjern de ødelagte. Dersom du skal selge kortene dine enkeltvis, er det ingen som har lyst å kjøpe ødelagte kort. Du får ingenting for dem.

DU SKAL SELGE KORTENE DINE
HVORDAN TJENER DU MEST PÅ DEM?

 1. Du har veldig mange commons og uncommons, få rares, og en hel bunke med trainers og energies. Lag pakker. Fordi commons og uncommons ikke har den høyeste verdien, vil du få mest for dem, om du selger dem samlet. Legg ved noen rares, energies og trainers. Det gjør pakken enda mer appellerende, og selg dem samlet fra settene de kommer fra.
 2. Men energies og trainers er det jo ingen som vil ha? Joda. Samlere som skal ha komplette sett, trenger faktisk energies og trainers også. Som du så på bildet over her, så har alle kort nummer på seg. Dette har trainers og energies også. Noe som betyr at et sett ikke er komplett uten. Jeg er en av dem, som har satt seg et mål om å en dag ha komplette sett, og trenger faktisk disse kortene for å fullføre målet. Ta derfor like godt vare på dem, som resten.
 3. Du har noen first edition cards. Bra! Men før du selger dem for 200 kr stk, sjekk verdien likevel. Du har kanskje et Machamp first edition kort i glins i samlingen din? Det ble trykket 1 million kopier av dette kortet, og per i dag er det ikke verdt så mye, som du tror. Er det shadowless however, har det en høyere verdi. 
 4. Prøv å ta så gode bilder som mulig av kortene, før du legger ut annonsen. Kort som flyter rundt på bildet, ligger oppå hverandre, eller som har blitt avbildet fra lang avstand er ikke det beste du kan gjøre. Vis at du behandler kortene godt. Samlere mister interessen dersom kortene ligger hulter til bulter, fordi det gir et inntrykk av at kortene ikke blir best mulig behandlet. Ha kortene i album eller sleeves, og SLUTT å ha strikk rundt dem. Det ødelegger kantene på kortene. De mest kresne av oss alle, kommer til å be om nærbilder av kortenes kanter, fremside og bakside! 


IKKE GJØR DETTE.

DU SKAL KJØPE KORT
HVORDAN GÅR DU FREM? 

 1. Som jeg nevnte tidligere, er det ikke så mange av de som selger kort, som vet så mye om hva de selger. Gå derfor gjennom så mange annonser som mulig, og se om det er noen som selger kort til en billig penge. Du kan gjøre et godt kupp! Nå som du har lest dette innlegget, så vet du jo litt om hva du skal se etter. 
 2. Gjør litt research. Det er mange nettsider der ute, som lister opp verdier på kort. Det er lurt å være forberedt før du skal kjøpe. Bruker du ebay, er det en vesentlig stor forskjell på hva en selger vil ha for kortet, og hva de faktisk blir solgt for. Husk det. 
 3. Be om nærbilder av kortene, dersom du vil ha fine kort. Ikke bare fokuser på fremsiden, men kantene og baksiden også. Når det kommer til falske kort, er det svært få av de som klarer å ha riktig farge på baksiden. Dette gjelder de "gode" falske kortene. Det er som regel veldig åpenbart at et kort er falskt. Derfor er det lurt å sjekke dette, dersom du skal kjøpe kort fra noen som er langt unna deg. 
 4. Prut! Folk ber alltid om mer enn de er verdt! Prøv å prute ned prisen, men ikke skamprut heller. 
 5. Mye av det jeg har sagt på selger-delen av innlegget, bør du ha i minne som kjøper også. 

SLIK FORLENGER DU LEVETIDEN PÅ KORTENE DINE: 

Du har kanskje ikke lyst til å selge kortene dine helt enda? Du har lyst å vente en del år til? Selv om kortene dine bare ligger der i en eske, uberørt over lang tid, så sliter dette på kortene likevel. Spesielt om de ligger på feil plasser. 

HA DETTE I MINNE: 

 1. Legg kortene i album, eller ha sleeves på dem. På outland kan du få 100 sleeves til 49 kr. Kjøp gjerne blanke sleeves også, slik at når du den dagen skal selge kortene dine, og gå gjennom samlingen, så slipper du å ta dem ut av sleevet for å sjekke bakside og kant på kortene. Dette gir nemlig slitasje det også, dersom du gjør det ofte nok. 
 2. Som jeg sa tidligere, unngår å ha strikk på dem! Dette lager merker på kantene over tid. 
 3. Unngå å ha kortene dine stående på rom der det er fuktig, og temperaturen endrer seg mye. Ha heller ikke esken stående i direkte sollys. Unngå derfor å ha esken på loftet, i kjelleren eller i en bod. 
 4. Ikke press så mange kort som mulig oppi en eske. De skal jo ut av den på et tidspunkt, og det å pirke dem ut med fingrene, og dra dem opp langs kanten, kan bøye og slite på kortene. 

Nå håper jeg du har lært mye. Jeg har plukket ut noen av de styggeste kortene mine, fra samlingen min, når jeg var liten. Fortell meg hvorfor du ikke hadde kjøpt disse: 
#pokemon #pokemonkort #samleobjekt #samling #verdi #tilstand 

26 kommentarer

Garden Gamer

31.03.2016 kl.17:08

Veldig, veldig bra artikkel:)

Denne tror jeg også er noe for min erkefiende, Erich von Hitler, som skriver på brettbart.blogg.no.

Jeg skal sende han over hit:)

Retrospekt

31.03.2016 kl.17:17

Garden Gamer:
Takk!
Haha, hvorfor er han erkefienden din? :P Jeg trenger å vite denne historien. Jeg har en følelse av at jeg vil bli friskere av dette. :P

Garden Gamer

31.03.2016 kl.17:45

Først og fremst handler det om at jeg veldig lenge har vært på utkikk etter en erkefiende. For noen måneder siden fant jeg han i en av barndomskameratene mine da vi spilte Secret Hitler. Selv om jeg var uskyldig, fikk han meg drept i begge rundene av spillet! Det var ingen tvil om at han så meg som en stor trussel og på hitlersk vis vendte alle de andre vennene våre mot meg.

Den kvelden sverget jeg hevn over min tidligere tidligere kompis og allierte, Erich von Hitler!

(Jeg later som om vi er venner fortsatt, men i det skjulte planlegger jeg en hevn, så sjokkerende og utspekulert at den får plot twistene i Game of Thrones til å minne om døvenyhetene!)

God bedring!

Retrospekt

31.03.2016 kl.20:31

Garden Gamer:
Hahaha! *gjør vondt å le*
Så søte dere er! For ordens skyld, så har brettbart etterlatt en oppfølgende kommentar på dette. :P

Fikk forresten kjempemange street pass på TG! Det var helt fantastisk!

Brettbart.no

31.03.2016 kl.19:38

Først:

Mohahah.. (Et litt dårlig forsøk på ond latter der.) Nå skal de jo sies at om man leser min Nemesis lille historie om denne kvelden (se: http://gardengamer.blogg.no/1453626671_en_kveld_med_secret_h.html) så var han ikke veldig uskyldig med tanke på at første runde spilte han selv den minst elskede rollen av alle. At det passet seg sette han ut av spill begge ganger derimot... Mohahaha...

Vi vil møtes igjen Garden Gamer.

For det andre:

Retrospekt, dette var en meget god og utfyllende artikkel. Gjør jo at man ser litt ekstra på noen av detaljene til de gamle kortene. Bra at du også setter litt fokus på de å beskytte kortene. Dette gjelder også for helt vanlig kort som følger med i brettspill også. Det får så mye lenger levetid når man tar vare på det.

God bedring fra en som også er syk.

Retrospekt

31.03.2016 kl.20:36

Brettbart.no:
This is adorable! Jeg må finne en måte å illustrere feiden deres på!

Jaa! Beskyttelse er the key! Har en del spill som må sleeves enda, slik som machi koro og pixel lincoln (Artige spill forresten!) Det er jo også bedre å spille kortbaserte spill, når kortene er sleevet, så slipper man at kortene blir seige og full i fingerfett .-.

God bedring til deg også! Alle er visst nede for telling denne uken virker det som o_o

Garden Gamer

31.03.2016 kl.23:21

Vi er kanskje søte, men ekstremt tøffe også, da. Den illustrasjonen må nok få minst 18-års grense hvis den skal være realistisk!

Kortselger

01.08.2016 kl.16:06

Hei,

Har du noe email-adresse jeg kan kontakte deg på for noen oppfølgingsspørsmål?

Retrospekt

01.08.2016 kl.16:14

Kortselger:
Hei!
Du kan sende en mail til min helt ferske bloggmail: retrospektblogg@hotmail.com

Nå er jeg spent på spørsmålene dine. Kanskje det danner grunnlag til et nytt innlegg om temaet :)

Nina Johnsen

11.09.2016 kl.11:22

Hei. Her i huset bugner det av pokemon kort. Mange fra min eldste sønn. Jeg har funnet noen med stjerne bak som du har nevnt. Jeg lurer på om jeg kunne ha sendt deg et par bilder som du kan se på.

Retrospekt

11.09.2016 kl.13:58

Nina Johnsen:
Du må gjerne sende noen bilder, på retrospektblogg@hotmail.com , så kan jeg ta en titt.

Jeg vil også oppfordre facebookgruppen; Pokemon Norge Kjøp/Selg/Bytt dine kort her. Der har de en egen tråd for verdivurdering, og det kan godt hende noen allerede har spurt om de kortene du lurer på, om du har mange :)

helnbi

05.11.2016 kl.13:53

Hei !

Har en i hus som er stor fan av pokemon for tiden, da han var mindre (5år siden) fekk han ein album full med kort fra eldre søskenbarn. Denne er nokk stuet langt vekk på mørkeloftet, men nå som pokemon er sånn i vinden igjen ønsker han å kjøpe pokemon kort ! Eg lurer på hva som er forskjellen på kort kjøpt i dag og på 90-tallet? Er det vert å leite frem dei gamle, eller gå rett i butikke å kjøpe nye - noen som kan svare ? :)

Retrospekt

05.11.2016 kl.14:17

helnbi:

Det spørs hva han vil gjøre :)
Hvis han vil spille med dem, er det best å kjøpe kort fra i dag, men om han vil samle har det ingenting å si.

90-talls kortene er jo de første, og bør behandles fint, da de har en verdi i disse dager.

Anbefaler å kjøpe plastlommer til samlingen, slik at de ikke får slitasje på seg like lett.

Det er også kommet et nytt kortsett nå som heter XY Evolutions som har trykket opp igjen motivene fra de første kortene på 90-tallet, sammen med noen nyere kort :)

Håper dette hjalp litt på det. Sjekk også ut pokemon kort norge på facebook, her kan man kjøpe, bytte og selge med andre. Etter min mening er det så mye bedre enn å benytte seg av ebay eller finn :)

helnbi

05.11.2016 kl.15:03

Tusen takk for svar Retrospekt ! Dette var veldig oppklarende :)

Takk for tips om Facebook siden!

Carina bekken

02.02.2017 kl.18:07

Disse er i god stand og fra 60 tallet Walt Disney Donald samlekort

Har over 100 stk

Hva kan jeg få for dem

Retrospekt

04.02.2017 kl.15:20

Carina bekken:
Hei Carina!

Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg der, da jeg har mest kunnskap om pokémonkort, men en måte man kan gå frem, er ved å sjekke ebay sine sold listings. Da kan du ane deg frem til hva folk vil gi for dem.

En annen strategi, er å legge ut en annonse på finn med en pris du ønsker for dem, og heller justere den nedover, dersom du ikke får noe interesse med den første prisen som er satt.

Beklager at jeg ikke kan være til noe mer hjelp enn dette.

Pokefann

19.02.2017 kl.17:46

Hvorfor har ikke alle kommentarene med pokemon og Jøre

Retrospekt

20.02.2017 kl.02:30

Pokefann:
Det var et godt spørsmål!
Noen er bloggvenner, og de må man ta vare på, og andre spør om ting som de håper jeg kan hjelpe de med, og da må man gjøre sitt beste for å dytte dem i riktig retning :)

(Men jeg skjønner hva du mener, pokémon er jo så spennende, så hvordan kan man unngå å snakke om det!)

Richard

28.05.2017 kl.09:12

Tror du at antislitasje-tipsene funker på fotballkort?

Retrospekt

01.06.2017 kl.15:55

Richard:
Ja, definitivt!
Alle kort får slitasje over tid hvis man ikke forhindrer det, uansett om det er Pokémon, Magic, fotballkort og andre samlekort :)

Richard

04.08.2017 kl.12:29

Jeg holdt på med fotballkort før men nå prøver jeg å få pokemonkort og jeg så en XY evolvinger med mewtwo! er det verdt å kjøpe det eller sun and moon gardians rising?

Ps Liker du pokemon go? Det gjør jeg

PPs dette var en super artikkel!

Retrospekt

04.08.2017 kl.14:33

Richard:
Hei Richard!

Så kjekt å høre at du vil begynne å samle pokemonkort!
Du må egentlig bare finne ut hvordan du vil samle. Noen velger å samle komplette sett, mens andre bare samler old-school kort, og andre igjen samler på kort de liker eller spesifikke pokemon.

Nå er jo burning shadows det nyeste settet som er ute, og til å starte med kan det være en idé å samle på dette, da det vil være enkelt å bytte kort med andre for å nå komplett sett, og få en god start på samlingen :)

På pkmncards.com kan du finne en oversikt over alle settene med bilder av kortene eller søke etter spesifikke pokemon og få en oversikt over kortene som finnes av dem.

Men som jeg alltid sier; samle alt, alltid! Alt er verdt det uansett hvordan man samler, for det er jo en utrolig kjekk hobby å ha :)

Når det kommer til pokemon go, så er jeg selvsagt fan av dette! Jeg synes det er kjempemoro. Fikk meg en flott Moltres i går! :D

Og takk! Blir alltid glad når folk liker det jeg skriver! ^^

Richard

27.08.2017 kl.08:28

Tusen takk for svar:-) Jeg fikk tyranitar, zapdos, og moltres på raid for fire dager siden. Jeg er veldig stor fan av kortspillet. Hvordan samler du egentlig??? Jeg begynte i sommerferien.

Retrospekt

27.08.2017 kl.14:09

Richard:
Not bad! ^^

Jeg samler på litt forskjellige måter. Jeg samler både sett, kort etter illustratører og kort som lager "en tegneserie" når du setter dem sammen :)
Har også litt lyst å begynne å samle på ghost-pokémon, da jeg liker de veldig godt ^^

Daliz

14.11.2017 kl.21:16

Hei

Jeg kikket gjennom min perm med pokemonkort nå, og der var det både fine og mindre fine kort..

Faktisk tre av kortene er 1/xx * 🤔😮

Noe som jeg må få sjekket ut ser jeg.

Som jeg leste så skrev du om machamp 1mill stk osv. Så de jeg har kan hende ikke er så mye verdt eller at de er verdt mye ?

Mye fra a-b, EX , to Shining first generasjon, team rocket, team magma , osv osv..

Retrospekt

16.11.2017 kl.15:14

Daliz:
Åh, ja. Når man oppdager kort og går gjennom dem etter mange år er det alltid spennende å se hva man har, og ikke minst; hvordan man har behandlet dem :P

Shining-kortene har en god verdi, spesielt om du har tatt godt vare på dem, og ja, Machamp er lurt å se nøye på før man setter pris på dem og vil selge. Machamp fra trainer deck A, har en mye høyere verdi enn de som er 1st edition i holo :)
Heldigvis er det lett å se forskjell, da trainer deck A kort har rød ramme på baksiden og så står det "Trainer deck A" på pokéballen :)

Skriv en ny kommentar

Retrospekt

26, Bergen

Heisann!
Jeg heter Trude, er 26 år gammel, og bor i Bergen.

Jeg studerer Digital Kultur på Universitet i Bergen, og bruker mye av den ekstra tiden min på Hyperion Vest. Jeg er interessert i dataspill, brettspill og Pokémon TCG, og har en tøysete katt som heter Twoface.

For kontakt, kan du sende mail til retrospektblogg@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits